Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a declarat joi că România nu avea cum să absoarbă bani europeni din fondurile de dezvoltare regională şi fondul de coeziune pentru că nu are puse în practică instituţiile care urmează să gestioneze fondurile programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020.
"Referindu-mă strict la fondurile pe care le gestionez, fondurile de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, pot să vă spun că atunci când am venit în funcţie, în noiembrie 2014, rata de absorbţie pentru programul 2007- 2013 era undeva sub 60%. Am creat un grup pentru o mai bună şi mai rapidă implementare, un grup care includea opt state membre, printre care şi România, şi sunt bucuroasă să vă anunţ că la ora actuală rata de absorbţie pentru perioada de programare 2007-2014 este de 88,7%, această sumă include şi avansurile şi plăţile deja făcute de Comisia Europeană. În ce priveşte fondurile pe care eu le gestionez, rata de absorbţie pentru perioada 2014-2020, la ora actuală, este zero pentru România. Nu ar putea fi altfel pentru că nu avem puse în practică instituţiile care urmează să gestioneze fondurile programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020. Procesul de desemnare a instituţiilor de management şi control, Comisia nu a fost notificată că acestea sunt în practică, Comisia nu a primit nicio factură, deci nu putea plăti nicio factură", a afirmat Corina Creţu la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că autorităţile române lucrează la accelerarea acestei proceduri, concentrându-se în primul rând asupra completării sistemului de IT, clarificarea rolului Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice şi relaţia acesteia cu autorităţile de management şi că, de asemenea, trebuie clarificate situaţiile cu probleme, în special din programele de infrastructură mare şi de competitivitate.
"Speranţa noastră este ca aceste instituţii să fie desemnate până la finalul anului acesta", a menţionat Creţu, adăugând că Politica regională este pentru cetăţeni şi nu este benefic pentru nimeni să fie politizată.
Corina Creţu a precizat că proiectele de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor sunt foarte populare în toată Europa, pentru că cetăţeanul simte beneficiile imediat, dar proiectele depuse până acum în cadrul Programului Operaţional Regional de către ţara noastră reprezintă 20% din alocarea totală, iar rata de respingere a acestora este de 35% pentru că nu au reuşit să îndeplinească condiţiile necesare.
Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a avut joi o întâlnire cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene din Parlamentul României, în cadrul căreia a prezentat obiectivele şi priorităţile Comisiei Europene pentru următoarele 12 luni.
SURSA: Agerpres