Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost invitatul emisiunii “Apel Matinal” de la Radio România Actualităţi, unde a vorbit despre subiectul unei posibile crize alimentare în ţara noastră.
Pandemia şi criza energiei au afectat deja România, înainte de debutul războiului din Ucraina! Nu există însă riscul unei penurii de alimente
“Despre criză alimentară nu cred că va putea fi vorba în România, pentru că noi suntem o ţară care producem suficient de multă hrană pentru consumul intern, pentru a asigura consumul intern.
Despre crize alimentare poți vorbi când apare o penurie de alimente, când nu se găsesc alimentele de bază pentru populație, or România nu se află în acest risc şi cred că nici nu va fi posibil.
Să sperăm că se încheie cât mai repede această agresiune militară a Rusiei în Ucraina și ușor, ușor lucrurile reintră spre o oarecare normalitate pentru că, totuşi, nu trebuie să uităm că în ultimii doi ani și jumătate România s-a confruntat cu două crize suprapuse.
Vorbim aici de criza pandemică ce a dat practic toată lumea peste cap, şi cea de-a doua criză, a energiei şi a gazelor naturale care au avut un efect de bulgăre de zăpadă, un efect în lanţ asupra tuturor produselor, nu neapărat cele agroalimentare.
Pentru că, spuneți foarte bine dvs, un produs de la poarta fabricii până la consumatorul final parcurge foarte multe etape şi are în componenţa sa foarte multe alte elemente care pot îi pot cauza creșterea față de preţul de producţie”, a afirmat ministrul Agriculturii, potrivit Rador.
“România este o ţară stabilă care îşi poate asigura necesarul consum de hrană”
Adrian Chesnoiu a vorbit şi despre panica din magazine, atunci când românii s-au înghesuit să cumpere ulei, aşa cum s-a întâmplat şi la staţiile de alimentare cu carburanţi.
“Aşa cum a fost cazul uleiului, a fost o situație speculativă la un moment dat, într-o zi, asupra unui produs, şi a fost suficient pentru a induce o stare de panică, evident pe un fond de emoțional crescut al comunității, al societăţii româneşti.
Te îngrijorezi când vezi în jurul tău atât de multe probleme, când organisme internaționale ridică problema altor state care se află în imposibilitatea de a-şi asigura hrana zilnică, evident că orice om îşi poate pune o întrebare, dar din punctul acestea de vedere, România, încă o dată, este o ţară stabilă care îşi poate asigura necesarul consum de hrană”, a mai spus şeful de la Ministerul Agriculturii.
“Această criză va crea oportunități pentru agricultura României și evident suntem în măsură să cucerim noi pieţe”
Adrian Chesnoiu a mai vorbit şi despre oportunităţile pe care le poate avea agricultura din România în contextul crizei internaţionale, mai ales atunci când vine vorba despre exporturi.
“România a produs anul trecut, într-un an bun agricol, aproximativ 3 milioane de tone de grâu, un pic peste. Necesarul de consum ulei de floarea-soarelui este asigurat din procesarea a 1.200.000 de tone. Alte 800.000 de tone din cele trei milioane sunt utilizate pentru a produce ulei de floarea-soarelui, care este exportat, România fiind un important furnizor de ulei brut în Uniunea Europeană, precum și în alte țări terțe, iar un milion de tone de floarea-soarelui aproximativ sunt exportate ca atare.
Deci iată că suntem o țară, care îşi aprovizionează populația, procesează intern o cantitate suficientă cât să poată exporta și mai exportăm și materie primă. Desigur, mi-aş dori ca ministru al Agriculturii ca întreaga această cantitate de floarea-soarelui, de materie primă să fie procesată în România și să exportăm uleiul brut, dar eu sunt absolut convins că această criză va crea oportunități pentru agricultura României și evident suntem în măsură să cucerim noi pieţe şi să putem să adăugăm valoare adăugată produselor noastre primare.
De partea cealaltă, la grâu, evident că mai sunt, iată, aproape 90 de zile până la noua recoltă, monitorizăm stocurile permanent, privim spre depozitele noastre, astfel încât să ne asigurăm că nu rămânem fără grâu în depozitele fermierilor sau la nivelul consumului intern, dar cu toate acestea, din analizele pe care le-am făcut împreună cu reprezentanții industriei de morărit și panificație, cu reprezentanții operatorilor comerciali, care fac aceste tranzacții cu grâu, suntem încă departe de a ne apropia de necesarul de consum intern și atunci este evident că pentru reînnoirea stocurilor din depozite trebuie să și comercializăm grâu, chiar și la export”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.