România nu este, din păcate, eligibilă pentru niciunul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat în perioada turbulentă prin care am trecut. Unul dintre ele este cel denumit Flexible Credit Line (linie de creditare flexibilă – FCL). Ea a fost gândită doar pentru ţările care au o economie puternică şi au înregistrat progrese majore în consolidarea fiscală, care nu au avut vulnerabilităţi foarte mari pe timpul crizei, dar care au avut nevoie de o linie de credit de asigurare, ca să poată accede uşor pe pieţele de capital pentru a-şi continua finanţarea. România nu este eligibilă pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat până acum numai Polonia şi Mexicul, a spus oficialul FMI.
Exist[ ţări care au avut un comportament financiar bun, nu au avut turbulenţe mari pe piaţă şi pentru ele a fost înfiinţat un alt nou instrument, care se cheamă Linie de Credit de tip Precautionary (PCL). Nici aici nu ne putem încadra, deocamdată prima ţară care va beneficia de PCL a fost Macedonia, care a avut o structură economică solidă, nu a înregistrat deficite mari şi a avut creştere economică, a continuat acesta.
Pentru noul program, România va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat în special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidării fiscale şi îmbunătăţirea guvernanţei în anumite domenii de activitate, a explicat Tănăsescu.
SURSA: Agerpres