România nu este eligibilă pentru noile instrumente FMI

România nu este eligibilă pentru niciunul dintre noile instrumente ale Fondului Monetar Internaţional, cum ar fi linia de credit flexibilă sau linia de credit de tip precautionary, deci probabil că următorul program al FMI pentru România va fi un Acord Stand-By de tip Precautionary, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe, într-un interviu acordat Agerpres.

România nu este, din păcate, eligibilă pentru niciunul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat în perioada turbulentă prin care am trecut. Unul dintre ele este cel denumit Flexible Credit Line (linie de creditare flexibilă – FCL). Ea a fost gândită doar pentru ţările care au o economie puternică şi au înregistrat progrese majore în consolidarea fiscală, care nu au avut vulnerabilităţi foarte mari pe timpul crizei, dar care au avut nevoie de o linie de credit de asigurare, ca să poată accede uşor pe pieţele de capital pentru a-şi continua finanţarea. România nu este eligibilă pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat până acum numai Polonia şi Mexicul, a spus oficialul FMI.

Exist[ ţări care au avut un comportament financiar bun, nu au avut turbulenţe mari pe piaţă şi pentru ele a fost înfiinţat un alt nou instrument, care se cheamă Linie de Credit de tip Precautionary (PCL). Nici aici nu ne putem încadra, deocamdată prima ţară care va beneficia de PCL a fost Macedonia, care a avut o structură economică solidă, nu a înregistrat deficite mari şi a avut creştere economică, a continuat acesta.

Pentru noul program, România va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat în special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidării fiscale şi îmbunătăţirea guvernanţei în anumite domenii de activitate, a explicat Tănăsescu.

SURSA: Agerpres