Discuții despre cota progresivă după alegeri
Alfred Simonis spune că aplicarea unui impozit progresiv nu se va întâmpla de anul viitor. Acesta precizează că vor avea loc discuții serioase în acest sens, după alegeri.
În plus, președintele interimar al Camerei Deputaților a mai precizat că România nu are o cotă unică.
El a dat de exemplu Polonia care are mai multe cote unice, în funcție de praguri. În afară de aceasta, toată lumea are cotă progresivă.
„În 2025 pot avea loc aceste discuții. România e ultimul stat din UE cu cotă unică, dar asta nu înseamnă că de anul viitor se va trece la cotă progresivă. Domnul Ciolacu a spus că nici măcar nu avem o cotă unică, pentru că avem dividende de 5, acum a trecut la 8, avem TVA de 19% și de 5% sau 9% pe anumite produse… N-avem cotă unică, avem microîntreprinderi cu impozit 3%. Dacă o facem unică, să fie unică. Nu înseamnă cotă progresivă, dar putem ajunge la o formulă de cotă unică pe toate palierele.
Ce spunea domnul Ciolacu cu o discuție serioasă pentru a intra în ritm cu lumea civilizată la care ne raportăm de fiecare dată, noi fiind ultimii care mai avem cotă unică și îmi asum ce spun. Polonia are două cote unice, adică 16% și 18% și 32%, în funcție de praguri. În rest, toată lumea are cotă progresivă” spune acesta.
România nu este pregătită pentru cota progresivă
Acesta a mai precizat că nu se poate implementa cota progresivă peste noapte. Astfel, România nu va trece la aceasta în perioada următoare.
De asemenea, el a mai spus că va mai dura ceva și digitalizarea ANAF. El a adus în discuție faptul că multe excepții au dispărut având în vedere că nu făceau bine economiei.
Președintele interimar al Camerei Deputaților mai spune că Guvernul dorește să:
- aibă o colectare mai bună
- combată evaziunea fiscală
„România nu e pregătită peste noapte să treacă la cotă progresivă. De aceea, în perioada următoare nu se va întâmpla asta. Digitalizarea ANAF mai durează ceva timp și abia apoi putem să discutăm.
S-a renunțat la foarte multe excepții care nu erau bune pentru economie, dar dezideratul acestui guvern și al viitorului trebuie să fie o colectare mai bună și o combatere a evaziunii fiscale. După ce reușim astea și reducem din cheltuieli, trebuie făcută o eficientizare a aparatului bugetar. După aceea, dacă mai ai nevoie de bani, merită o discuție. Dar s-ar putea să avem surpriza ca după ce colectăm mai bine, combatem evaziunea și restructurăm aparatul de stat să nu mai fie nevoie de bani din alte surse”, continuă el.
Taxa pe lux, amânată din același motiv
Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că taxa pe lux a fost amânată din același motiv. El a reiterat că nu se poate introduce peste noapte. Ba mai mult, nu se poate aplica de-ndată.
El mai spune că nu este foarte clar cum se va face evaluarea unui imobil. Alfred Simonis spune că pentru a introduce o taxă peste 2,5 milioane, e nevoie ca sistemul informatic care să facă evaluarea în toată țara să fie funcțional.
Acesta amintește că taxa pe lux a fost amânată până în luna septembrie.
„Nu sunt atât de mulți români care au casă de peste 2,5 milioane de euro. În general, banii sunt la bugetele locale, pentru că nu Guvernul încasează banii”, arată el.
Președintele interimar al Camerei Deputaților a spus că i se pare deplasat ca cineva care are casă de 500.000 să plătească impozit 400 de lei.
„Dacă faci pe repede înainte și iei bani haotic și nu știi să evaluezi foarte bine, mai bine nu iei. De aceea nici impozitarea progresivă, nici alte taxe și impozite nu pot fi făcute peste noapte. Nu există în 2025 această perspectivă”, continuă acesta.
ANAF trebuie să se raporteze la o bază de calcul
Nu în ultimul rând, acesta a mai precizat că ANAF trebuie să se raporteze la o bază de calcul pe care o face fiecare localitate din România.
El precizează că ANAF colaborează acum cu peste 3.000 de UAT-uri. Astfel, spune el, este al doilea pas către o colectare mai bună. Primul pas a fost e-factuare.
„ANAF trebuie să se raporteze la o bază de calcul pe care o face fiecare localitate din România. Deci nu mai este un ANAF care are toată țara, este un ANAF care colaborează cu 3.000 și ceva de UAT-uri. E al doilea pas, după e-facturare, pentru o colectare mai bună, pentru că dacă nu putem face o bază de calcul pe imobilele care există, cum Dumnezeu vom face o colectare pe evaziune, pe care trebuie s-o găsești. Dacă nu ne lansăm provocări de tipul acesta, nu vom ajunge niciodată să colectăm mai bine”, a declarat Alfred Simonis.