Preşedintele Klaus Iohannis a primit, la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, context în care s-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze de o abordare fiscal-bugetară prudentă în privinţa bugetului pe anul viitor.
„Referitor la bugetul pentru anul 2016 s-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă", arată Administraţia Prezidenţială.
În cadrul întrevederii, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional i-au prezentat şefului statului cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, care a expirat în septembrie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.
„În contextul în care există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor", punctează sursa citată.
În plus, discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice, arată sursa citată. AGERPRES