În raportul publicat de EBA în primăvara anului trecut pentru câştigurile din 2013 figurau doi bancheri români cu un câştig anual de peste un milion de euro – unul din top management şi celălalt din investment banking.
Pe aceeaşi poziţie se afla Finlanda, iar Grecia era în top cu un singur bancher. În 2010 România avea un singur bancher cu salariu de peste 1 mil. euro, în 2011 a lipsit din statistici, iar în 2012 figura cu un bancher. Câştigul bancherilor români era de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un câştig de 200 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie şi de peste 20 de ori mai mare decât salariul de atunci al preşedintelui şi premierului României.
Bancherii continuă să fie printre cel mai bine plătiţi angajaţi din economia românească, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei. Băncile locale au plătit anul trecut angajaţilor o sumă totală de 5 mld. lei (peste 1 mld. euro) în contul salariilor şi bonusurilor de performanţă. Cheltuielile cu personalul alături de cheltuielile administrative sunt cele mai mari costuri ale băncilor.
Anii de criză nu au adus o ajustare importantă a nivelului salariilor din bănci. Deşi sistemul a trecut prin restructurări masive în perioada de criză şi a înregistrat pierderi nete agreate de 3 miliarde de lei în şase ani, câştigul mediu al bancherilor nu a suferit corectări majore, ci, din contră, a crescut cu circa o treime din 2009 încoace.
Anul 2015 a adus un profit record de circa 4,9 mld. lei la nivelul întregului sistem bancar, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau. Pierderile cumulate adunate de sectorul bancar după 2008 s-au apropiat de 8 miliarde de lei.