Investiție de 500 de milioane de euro la Fundeni
În cursul zilei de luni, 8 aprilie, prim-ministrul României a susținut o declarație de presă în are a vorbit despre banii investiți de către Ministerul Sănătăți într-un laborator.
Acesta mai spune că un prim-ministru sau un Guvern nu trebuie să vorbească despre sănătate doar în Ziua Mondială a Sănătății, ci întotdeauna.
„Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătății în anul 2023 într-un laborator, dimensionat totuși, care ar face față unei întregi platforme. Nu cred că un prim-ministru sau un Guvern trebuie să vorbească despre sănătate în Ziua Mondială a Sănătății”, spune acesta.
Marcel Ciolacu a mai precizat că sănătatea ar trebui să fi o prioritate a guvernanților. De aceea, împreună cu ministrul Sănătății, s-a decis aprobarea indicatorilor pentru viitoarea platformă de la Fundeni. Investiția este de aproximativ 500 de milioane de euro. Banii sunt din POS, dar și împrumutați de la BEI. De asemenea, provin și din bugetul de stat.
„Cred că trebuie să fie o prioritate a Guvernului și împreună cu domnul ministru am luat această decizie acum două săptămâni în ședința de Guvern ca să aprobăm indicatorii pentru viitoarea platformă de la Fundeni, aproape o investiție de 500 de milioane de euro, atât din POS, din exercițiu financiar actual, dar și din bani din împrumut de la BEI și din bugetul de stat. Avem C. C. Iliescu trecut deja prin PNRR. O să vedem abordarea și cu Institutul Oncologic, fiindcă toate trei trebuie abordate unitar”, continuă el.
Centrele universitare sunt priorități
De asemenea, acesta a mai spus că se vorbește foarte mult despre sănătate și despre necesitate actului medical în fiecare loc din România.
El spune că există câteva instituții medicale unde chiar se salvează vieți. Premierul arată că în aceste instituții medicale vin cazurile urgente.
„Vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare județ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la C. C. Iliescu, la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieți.
Aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. Deci, de fapt și de drept, aici se face sănătate, la fel cum se face și la Spitalul Universitar.
De aceea și Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate, și produce viitorii medici, viitorii asistenți medicali. Centrele universitare și astfel de instituții spitalicești cum sunt Fundeniul, Spitalul Universitar sunt priorități”, continuă acesta.
Dacă am pierdut acești 3-4 ani, din acest moment România nu mai poate recupera
Marcel Ciolacu nu crede că medicii, chiar dacă sunt și manageri, trebuie să mulțumească vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte.
El crede că trebuie să fie o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern.
Premierul a adăugat că sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro și că dacă am pierdut acești 3-4 ani din acest moment, România nu mai poate recupera.
„Repet, nu cred că dumneavoastră, ca și medici, chiar dacă sunteți și manageri, trebuie să mulțumiți vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte.
Cred că trebuie să fie o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern. Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri.
Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut acești 3-4 ani, din acest moment România nu mai poate recupera, pentru că întotdeauna prioritățile europene devin cu totul altele”, mai arată Ciolacu.
Ciolacu a afirmat că acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile.
El a menționat că a observat cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși. Premierul a mai adăugat că Ministerul Finanțelor, cu noul sistem integrat de achiziții, are foarte multe lucruri care se suprapun.
„Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile, şi am văzut cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși, toate trei, și de la București, şi de la Timișoara, și de la Târgu Mureș, Spitalul Oncologic de la Timișoara, cele trei spitale regionale, cel de la Craiova în aprilie își începe execuția, toate au o execuție de 48 de luni, Ministerul Finanțelor, cu noul sistem integrat de achiziții, sunt foarte multe lucruri care se suprapun”, mai spune el.
Este nevoie de un plan integrat
Ciolacu spune că este nevoie de un plan integrat și o viziune coerentă. El a subliniat că în nicio localitate nu se poate clădi ceva fără implicarea:
- administraţiei locale
- și a decidenților din ministere
Ciolacu a menționat că toată lumea trebuie să fie o echipă și că el personal, dar este ferm convins că și ceilalți, s-au săturat de explicații, certuri și motive de ce nu se pot face lucrurile.
„Pregătirea medicilor care, unde am fost cu domnul Rafila în Belgia, unde am trimis pacienții de la „Colectiv” și unde se vor forma viitorii medici, toate aceste lucruri trebuie un plan integrat, o viziune de fapt, unde, iertați-mă, nimic nu se poate, în nicio localitate nu se poate clădi ceva fără administraţia locală, fără decidentul din ministere, toată lumea trebuie să fie o echipă şi, vă repet, eu unul personal, dar sunt ferm convins că dvs. şi mai mult, m-am săturat de explicaţii şi de certuri şi de motive de ce nu putem face”, a spus prim-ministrul.