România nu va putea să aibă niciodată o producţie de grâu ca în ţările occidentale din cauza climei, spune un cercetător român. Am putea pune însă sorg, în loc de porumb, sau mei.
Profesorul Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu – Șişeşti” (ASAS) îi sfătuieşte pe fermieri să se orienteze spre culturi mai rezistente la secetă, un fenomen care se va repeta cel puţin o dată la 3-4 ani. Nu doar că agricultorii vor fi nevoiţi să semene mai devreme, ci şi să coreleze densitatea plantelor cu regimul mai secetos sau să irige, dacă vor să facă faţă secetei, a declarat într-un interviu pentru agrointel preşedintele ASAS.
Rep: De ce în România producţiile de grâu nu se ridică la nivelul celor din UE?
GS: Clima de la noi nu permite obţinerea unor producţii de grâu ca în ţările occidentale. Nici chiar cea mai bună sămânţă nu ajută, din cauza climei. La formarea bobului de grâu, de exemplu, în a adoua jumătate a lunii iunie sunt temperaturi foarte ridicate, iar bobul de grâu este forţat ca într-o perioadă scurtă să maturizeze. În Europa Occidentală, în Germania, Anglia sau Franţa, climatul nu este aşa de arid ca la noi şi bobul se formează pe o perioadă mai lungă de timp, având loc o acumulare a substanţelor în bob pe o perioadă mai îndelungată. Ei nu au arşita de la noi, unde sunt temperaruri de 35 grade Celsius, până la 38 de grade Celsius, umezeala aerului este de asemenea foarte scăzută la noi, iar boabele sunt mai mici. Soiurile noastre pot să producă şi 10 tone de grîu la hectar dacă le ducem acolo. În parcele experimentale, am avut şi noi producţii de 10 tone de grâu la hectar.