Consiliul de Administrație al TVR nu a aprobat participarea televiziunii la Eurovision 2024

Hotărârea a fost luată în ședința de astăzi, 25 ianuarie, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abţineri” şi 4 „împotrivă”.

Tot astăzi, Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional.

În acest an, pe lângă producțiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare. Printre acestea: transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare – automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate.

Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare.

Eurovision 2024 va avea loc în oraşul Malmö din Suedia, ţara al cărei reprezentant a câştigat ediţia din 2023 a concursului. De-a lungul anilor, mai multe ţări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord au decis să nu participe la concursul internaţional.

Ce este concursul muzical Eurovision

Eurovision este un concurs muzical internațional care a luat naștere în anul 1956. Acesta a devenit unul dintre cele mai mari și mai longevive evenimente muzicale la nivel global.

Concursul este organizat de către European Broadcasting Union (EBU). El se desfășoară în fiecare an, cu participarea țărilor membre ale EBU. Scopul principal al Eurovision este promovarea colaborării culturale și a înțelegerii reciproce între națiuni prin intermediul muzicii.

Fiecare țară participantă trimite un interpret sau o trupă pentru a reprezenta țara respectivă. Participanții interpretează cântece originale, iar fiecare țară are dreptul să acorde puncte altor țări în funcție de preferințele juriului și ale televoting-ului din țara respectivă.

Câștigătorul este determinat pe baza totalului de puncte acumulate, iar țara gazdă pentru următorul an este aleasă în funcție de victoria obținută.

Eurovision a devenit cunoscut pentru diversitatea și inovația spectacolelor sale, precum și pentru momente memorabile. Evenimentul a avut un impact semnificativ asupra industriei muzicale, lansând numeroase cariere de succes și consolidând conexiunile culturale între țări.

De-a lungul anilor, Eurovision a evoluat, adaptându-se schimbărilor tehnologice și culturale. A devenit o tradiție a comunității europene și, deși are critici și controverse, rămâne unul dintre cele mai urmărite și apreciate evenimente muzicale din lume.