Klaus Iohannis a susținut că România nu ar putea apăra Republica Moldova în fața unui potențial atac, din cauza NATO. Declaraţiile au fost făcute de șeful statului român la summitul Comunităţii Politice Europene de la Chişinău.
Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca România să vină în apărarea Republicii Moldova în cazul unui conflict. El a explicat că țara noastră nu o poate apăra militar, din cauza NATO.
„Nu văd modalități prin care să intervenim în cazul unui conflict, dar putem interveni pentru instruirea personalului din Moldova. Asta e o discuție complicată, tocmai din apartenența NATO și neapartenența NATO”, a spus Iohannis.
El a vorbit și despre aderarea Republicii Moldova la UE. Iohannis a explicat că România îi ajută cât poate pe vecinii noștri de la graniță, dar că nu totul depinde de noi.
Nu totul depinde de România
„Eu îmi doresc ca negocierile să înceapă în decurs de un an. În acest sens, ajutăm Republica Moldova, dar nu depinde de noi, e vorba de cum sunt văzute progresele la Bruxelles. Știm din experiența noastră că e un proces greu și care durează mult. Eu sper ca administrația din Republica Moldova să facă progrese”, a spus Iohannis.
El a ținut să puncteze că dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut.
„Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina și Moldova. O facem fiindcă așa este corect, fiindcă, după părerea noastră, ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră și aici deja putem să ne dăm seama care este plus-valoarea acestui format european și de aceea am subliniat în deschidere, statele europene democratice – fiindcă mai este cineva, dar nu este democratic și nu a fost invitat -, deci Moldova şi Ucraina sunt dintre ai noștri”, a mai spus șeful statului.
Se va analiza dacă un calendar este util
El a vorbit și despre summit-ul NATO, unde a susținut că se vor discuta variantele care sunt posibile.
„Însă un așa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce niște reacții nedorite din altă parte. Această chestiune a fost discutată chiar în panelul în care am fost până acum câteva minute, împreună cu președintele Zelenski, cu președintele Consiliului European, președintele Franței și alții. Vom lua o decizie până la summit”, a spus Iohannis.
Ucraina să aibă garanții și să primească ajutor
El a ținut să puncteze că este important ca Ucraina să simtă garanții din partea noastră că o ajutăm până când învinge şi ca ucrainenii să fie convinși și după summitul NATO că noi îi considerăm că sunt alături de noi și noi alături de ei.
„Același lucru este valabil, evident, și pentru Moldova. Ar fi greșit să ne concentrăm doar pe aspectul de integrare europeană. Securitatea are multe fațete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului ș.a.m.d. și este interesul nostru, al tuturor, ca Moldova să fie și să rămână stabilă”, a mai spus președintele României.