Crin Antonescu dă asigurări că nimeni n-a vrut să-l saboteze pe Călin Georgescu

Crin Antonescu a anunțat, luni seară, că partidele politice sunt cele care se ocupă de strategia electorală. Oricine are dreptul să candideze la alegerile prezidențiale. El respectă orice candidat. Oficialul român crede că decizia sa de a candida pentru președinția României într-un moment ca acesta este un act de curaj. Va vedea ce se va întâmpla și, până la urmă, românii vor decide.

Potrivit spuselor sale, cel mai periculos și dureros în acest moment este că mulți oameni – sute de mii, poate milioane – alimentați și de instituții și persoane mai puțin bine intenționate, cred că alegerile prezidențiale au fost anulate printr-o conspirație, că nu l-au lăsat pe Călin Georgescu să candideze mai departe și că votul lor nu a contat, lucru care este periculos și dureros într-o democrație.

„Eu nu fac asemenea calcule, asemenea calcule care țin de strategia electorală, e normal să facă partidele. Eu nu fac asemenea calcule. Eu cred că oricine are dreptul de a candida, eu cred că și oamenii pe care i-ați amintit, dar și alții, pot spune ceva electoratului.

Eu respect orice candidat pentru că a candida la președinția unei țări ca România într-un astfel de moment este un act de curaj și eu îi respect pe toți. Vom vedea ce se va întâmpla și, în final, românii vor decide. Dacă fac un efort de memorie, cred că am vorbit ultima oară cu dl Iohannis foarte repede după câștigarea primului său mandat la o festivitate a PNL de la Ateneul Român, la finalul lui 2014, cred că sunt vreo zece ani.

Cred că cel mai periculos și dureros în acest moment este sentimentul a multor oameni, vorbesc de sute de mii, milioane, alimentat și de instituții și de persoane mai puțin bine intenționate, este că aceste alegeri au fost anulate de o conspirație, că cineva nu a vrut să-l lase pe Georgescu să candideze în continuare, că votul lor nu a contat, acest lucru este întotdeauna periculos și dureros într-o democrație”, a spus, luni seară, Crin Antonescu în cadrul unei intervenții TV.

A fost sau nu implicată Rusia în alegerile prezidențiale?

Crin Antonescu a recunoscut că ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și rezultatele neașteptate i-au luat prin surprindere pe mulți. Există două aspecte: unul de natură juridică și polițienească, pentru care ar trebui să se primească mai multe informații, iar celălalt se referă la ingerința Rusiei, care nu a avut loc doar în România, ci și în alte țări.

Efortul Rusiei de a influența opinia publică în majoritatea țărilor occidentale va continua și poate chiar se va intensifica. Totuși, românii nu se pot apăra doar prin anularea unei alegeri, ci printr-un efort complicat de a conștientiza că alegerea corectă a informației și decizia asupra votului sunt mai dificile decât oricând pentru că acestea sunt responsabilități personale.

Conform lui, este o luptă surdă ce durează de câțiva ani și va continua, fiind un război între Occident și Rusia, un război greu pentru Occident, care încearcă să păstreze libertatea, în timp ce Rusia nu a avut niciodată această nevoie, nici pentru ea, nici pentru ceilalți.

„Pe foarte mulți ne-a luat pe nepregătite. Eu nu mă așteptam la așa ceva, acum cel mai periculos și dureros e sentimentul multor oameni, alimentat și de instituții și persoane cu mai puțin bune intenții, dar sentimentul lor e că alegerile au fost anulate de o conspirație, că cineva nu a vrut să-l lase pe Călin Georgescu să candideze mai departe, că votul oamenilor nu a contat, e un lucru periculos într-o democrație.

În situația cu Rusia – sunt două chestiuni, una de natură juridică și polițienească, unde cred că ar mai trebui să primim informații. De cealaltă parte, ingerința Rusiei, ca și a altor mari puteri, în procese electorale nu a avut loc și nu va avea loc doar în România.

Efortul Rusiei de a contamina opinia publică în majoritatea țărilor Occidentale va continua, poate chiar se va amplifica, nu ne putem apăra doar anulând o alegere sau alta, ci printr-un efort complicat de a conștientiza cât mai mulți oameni că astăzi alegerea corectă a informației, că decizia asupra votului pe care îl dai e mai greu decât oricând, pentru că îți revine ca responsabilitate.

E o luptă surdă care se duce de câțiva ani și va continua. E un război care s-a declanșat de bună vreme între Occident și Rusia, și care e foarte greu pentru Occident, pentru că încearcă să păstreze libertatea, în vreme ce Rusia nu a avut pentru ea și pentru noi niciodată această nevoie”, a mai spus politicianul.