Mugur Isărescu a fost întrebat miercuri, 15 mai, dacă România se află în buza recesiunii. Astfel, Guvernatorul BNR a explicat că riscul a existat în trimestrul întâi, iar țara noastră nu se confruntă cu această problemă.
România nu se confruntă cu riscul recesiunii
Toţi indicatorii cu putere de prognoză, cum se spune în terminologia de specialitate, arată o revenire şi mai ales consumul, spune el.
„Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi. Toţi indicatorii cu putere de prognoză, cum se spune în terminologia de specialitate, arată o revenire şi mai ales consumul”, a declarat Mugur Isărescu.
De asemenea, el a vorbit și despre faptul că ţările din regiune au avut recesiune, iar acolo a scăzut inflaţia mai rapid.
Guvernul a fost întrebat dacă pentru România nu a fost cumva un dezavantaj din acest punct de vedere.
„Nu este frica de recesiune, este o analiză care sună cam aşa, în condiţii de recesiune în România nu ai cum să mai faci corecţie fiscală pentru că scad veniturile fiscale. Pentru o bancă centrală să apese tot timpul pe frână să oprească creşterea cererii să creezi o recesiune poate că e o soluţie în momente disperate miltoniană, că în momente disperate şi Milton Friedman spunea ”Apăsaţi pe frână”. Dar el ştia, ştiţi cum zicea aşa, ca să intru în teorie, că numai banii contează. Pe când ceilalţi, neomonetarişti, şi banii contează. E formula celebră a unuia care a spus, un împuşcat, un om care a fost împuşcat nu poţi să spui că e numai o chestiune de balistică.
A plecat glonţul şi a ajuns acolo. Nu. E mai mult decât o chestiune de balistică. Cineva a tras cu puşca, l-a ochit, nu l-a ochit, a detonat, n-a detonat. Noi avem această abordare că nu putem să ieşim nici cu inflaţia mai bine dacă introducem economia în recesiune datorită faptului că problema fiscală este dominantă. Şi ea este şi sursă de inflaţie. Dacă deficitul se măreşte, se măreşte şi presiunea inflaţionistă. Nu ieşi din ea, decât cu o recesiune neputernică şi, eventual, cu o criză. Nu avem aceste intenţii”, a conchis Mugur Isărescu.
BNR a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul anului
Amintim că Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Informațiile prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu arată că aceasta ar putea ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.
Mugur Isărescu a explicat că traiectoria inflației este una descendentă. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos, spune el.
Guvernatorul Băncii Naționale a explicat că cifrele înregistrate în momentul de față ne arată că „politica monetară funcţionează”.
Conform guvernatorului BNR, faptul că se ajunge în interiorul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual, ceva mai târziu are importanţă.
Totuși, depinde şi de deciziile viitoare ale băncii naţionale, „când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”.
El a explicat şi de ce nu a scăzut dobânda. Potrivit specialistului, este așteptat un „moment optim”. El spune că este căutată o politică monetare care să ducă inflația în jos fără să creeze recesiune.