Emil Boc: România nu va trage sume din acordul preventiv încheiat cu FMI şi UE

România poate să-şi finanţeze deficitul public actual şi îl va putea finanţa şi anul viitor, motiv pentru care nu are nevoie să tragă vreo tranşă din acordul de precauţie cu FMI şi Comisia Europeană, a declarat premierul Emil Boc, citat joi de pagina de internet a reţelei media americane Bloomberg.

Acordul de precauţie a fost încheiat în primăvara acestui an şi are o valoare de 5 miliarde de euro. “Doar în cazul în care lucrurile se înrăutăţesc mai mult şi mai mult şi mai mult în Europa am putea accesa, dar nu este cazul momentan. Avem capacitatea să ne finanţăm deficitul public, acum şi vom putea să ne finanţăm şi decalajul de anul viitor”, a declarat Boc, pentru Bloomberg, informează Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa ca lucrurile să nu se înrăutăţească în Europa sau într-o ţară vecină.

“Sperăm doar că lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa sau într-o ţară din apropierea noastră, pentru că aceasta ne va afecta şi pe noi, inevitabil”, a mai afirmat premierul.
De asemenea, prim-ministrul s-a declarat împotriva unor eventuale măsuri populiste, electorale care să anuleze oportunitatea României de a adera la zona euro. “De ce să pierdem aceste avantaje pe care le avem acum şi să ne întoarcem la măsurile electorale, populiste şi să renunţăm la şansa acestei ţări de a fi parte a zonei euro? Politicienii sunt cei care au mărit nivelul datoriei ţărilor lor şi politicienii trebuie să fie cei care să aibă responsabilitatea să ia măsuri pentru a-l scădea”, a mai spus Boc, citat de Bloomberg.

Pentru anul 2011, România are o ţintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB şi o creştere economică prognozată de 1,5%.

Pentru anul 2012, România are o ţintă de deficit între 1,9% şi 2,1% din PIB şi o prognoză de creştere economică de 1,8%-2,3%, potrivit datelor prezentate de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.