România începe sezonul rece cu un stoc record de gaze naturale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat sâmbătă că România a intrat în sezonul rece având rezerve de gaze naturale la un nivel record, datorită investiţiilor realizate în capacităţile de stocare.
Oficialul a precizat că depozitele de gaze au fost umplute până la 103% din capacitatea maximă, incluzând rezerva tehnică, iar în prezent nivelul stocurilor este de aproximativ 70%, ceea ce asigură un avantaj semnificativ faţă de anii precedenţi.
„Tocmai că am putut să accesăm acea rezervă, datorită unor investiţii în plus. Acum, pe nivelul actual, undeva la 70%, oricum stăm mai bine decât am stat”, a indicat ministrul.
În cadrul unei intervenţii la postul de televiziune Antena 3, Burduja a subliniat că investiţiile suplimentare au permis accesarea rezervelor tehnice, contribuind la această situaţie favorabilă. El a explicat că România este pregătită să facă faţă consumului naţional, inclusiv în perioadele de frig intens.
Burduja: Ne acoperim consumul naţional, fără niciun fel de probleme
Referitor la eventualele dificultăţi care ar putea apărea în lunile ianuarie şi februarie, ministrul a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare. Acesta a declarat că producţia internă de gaze combinată cu gazele extrase din depozite sunt suficiente pentru a acoperi consumul naţional, chiar şi în cele mai friguroase zile.
„Nu se pune problema să ştiţi că noi, cu ce producem în timpul sezonului rece şi cu ce putem extrage din depozite, ne acoperim consumul naţional, fără niciun fel de probleme, inclusiv în zile friguroase”, a spus Sebastian Burduja, întrebat dacă România s-ar putea confrunta cu probleme la începutul anului viitor.
Potrivit datelor oferite de ministru, capacitatea totală de producţie şi extracţie depăşeşte 40-50 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce corespunde consumului zilnic din perioadele cu temperaturi extrem de scăzute.
Iată ce spunea Sebastian Burduja şi la mijlocul lunii noiembrie:
„Cu certitudine suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut (la stocul de gaze naturale – n.r.). Suntem în continuare în supraplin, cu peste 101% grad de umplere, mai mult decât media europeană.
De altfel, este unul dintre capitolele la care România a excelat şi ne-am îndeplinit această obligaţie cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisia Europeană pentru toate statele-membre. Suntem pregătiţi şi din perspectiva creşterii producţiei. Vă pot spune, în premieră, că directorul general de la Romgaz, domnul (Răzvan) Popescu este, astăzi, la Caragele unde se va pune în funcţiune Sonda 55, Damianca.
De altfel, creşterea producţiei Romgaz, şi felicit compania noastră pentru asta, este datorată creşterii producţiei la Caragele. Este un program de investiţii de peste un miliard de lei. Acolo aşteptăm veşti şi mai bune în perioada imediat următoare.
Nu vă pot dezvălui mai multe, e o companie listată, dar cert este că dacă avem gaze pe uscat, cu siguranţă trebuie să le exploatăm şi cu siguranţă aşteptăm cu toţii exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect care este în grafic. Cele mai multe contracte, cred că peste 95-98% au fost deja semnate şi avem graficul de proiect în bună ordine.”