România nu va fi prima ţară care va lansa primele reţele 5G, ci un stat cu 30 de mii de locuitori

Republica San Marino va deveni primul stat european care va avea o rețea mobilă de generație superioară 5G, realizată printr-un acord cu Telecom Italia.

Telecom Italia și guvernul din San Marino au declarat luni că vor schimba rețeaua existentă 4G și că vor lansa un sistem național de teste 5G până la sfârșitul anului 2018, crescând viteza furnizata de aproape 10 ori. 

Proiectul va începe prin modernizarea mai multor emițătoare care vor fi transformate într-unele 4.5G și prin amplasarea a 10 antene de mică putere, conectate la fibră optică. Andrea Zafferani, secretar de stat în Ministerul Industriei din San Marino, a declarat că lansarea 5G va „favoriza în viitorul apropiat atât industria, cât și societatea din San Marino”. 

Un studiu realizat de Comisia Europeană estimează că dezvoltarea tehnologiei 5G va necesita 56,6 miliarde de euro și va crea 2,3 milioane de locuri de muncă în Europa până în anul 2020, când rețele 5G ar trebui să fie implementate în majoritatea statelor europene. 

ANCOM prelungeşte consultarea publică despre 5G
 
 La solicitarea unor reprezentanţi ai industriei, consultarea privind necesitatea şi oportunitatea organizării unei proceduri de selecţie competitive pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă, se va extinde pana la data de 11 august 2017.

Chestionarul publicat pe site-ul Autorităţii urmăreşte să obţină din partea actorilor din piaţă informaţii privind gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în aceste benzi, precum şi perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei. 

De asemenea, Autoritatea urmăreste să clarifice o serie de aspecte tehnice şi economice ţinând de accesul în aceste benzi de frecvenţe, precum şi elemente care ar putea influenţa rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selecţie, benzile care se licitează împreună, cantităţile optime de spectru care să poată fi adjudecate de un singur operator şi unele obligaţii ataşate licenţelor.

Sursă: hdsatelit, ANCOM