România nu va intra în recesiune
Luni, premierul Marcel Ciolacu a declarat că economia României nu va intra în recesiune în cursul acestui an și a subliniat că țara se îndreaptă în direcția corectă.
Marcel Ciolacu a afirmat, la Antena 3 CNN, întrebat dacă România va intra în recesiune în acest an, că nu va exista astfel de scenariu cu siguranță. De asemenea, el spune că este deschis la negociere pentru orice.
El a subliniat că există o linie roșie și că toate măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi implementate.
Ciolacu a adăugat că digitalizarea ANAF-ului va avea loc în acest an după 33 de ani și că deranjarea unor interese a fost asumată.
El a menționat că va continua reorganizarea sistemului bugetar și că, dacă nu se găsesc înțelegere și un dialog corect, țara se va prăbuși gratuit.
Ciolacu a concluzionat că România se îndreaptă în direcția corectă, dar a exprimat pierderea răbdării și frustrarea din cauza crizelor și umilințelor suferite de români.
„Categoric nu. Negociez orice. Am şi anunţat, am o linie roşie. Toate măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi puse în aplicare. Digitalizarea ANAF-ului va avea loc anul acesta, după 33 de ani. Ştiu că am deranjat multă lume, ne-am asumat acest lucru. Voi continua reorganizarea sistemului bugetar. Ştiu că deranjez, altfel, dacă nu vom face aceste lucruri şi nu găsim înţelegere şi un dialog corect între noi, ne prăbuşim, gratuit de această dată, gratuit. România, vă spun cu toată tăria, este în direcţia corectă. Ne-am pierdut răbdarea? Şi eu îmi pierd răbdarea şi dumneavoastră, cu toţii, mai ales după atâtea crize suprapuse şi după atâtea frustrări, după atâta batjocură faţă de români, după atâta umilinţă pe care am suportat”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a subliniat importanța colaborării dintre:
- autorități
- societate
- patronate
- sindicate pentru a menține echilibrul fragil al economiei în această perioadă
Premierul a precizat că va iniția conversații cu toate categoriile sociale în scopul menținerii echilibrului economic.
Revendicările fermierilor sunt aproape complet rezolvate
Luni, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că aproape toate solicitările fermierilor, în proporție de 99%, au fost soluționate.
Sunt încă în desfășurare negocieri referitoare la RCA și acciza la motorină.
„Aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Ce îmi este mie ciudă este că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu am avut timp, niciun ministru nu putea să aibă timp în trei zile, patru zile să le şi promoveze ca hotărâri de guvern sau ordonanţe sau, dacă e nevoie de legi, în Parlament. (…) După întâlnirile de astăzi de la minister cu protestatarii, au fost întâlnirile de ieri cu protestatarii din stradă, au fost astăzi cu marile asociaţii, deci pentru prima oară s-au luat în vedere ambele categorii, şi marii fermieri şi micii fermieri, toate problemele au fost rezolvate, şi cu creditarea şi cu subvenţionarea pe care o avem la motorină, care e de 1,63, anul trecut chiar a fost cu încă 2 lei la 50% din consum”, a afirmat Ciolacu, la Antena 3 CNN.
În 2024, Ministerul Agriculturii:
- a acordat ajutoare de stat aprobate de Comisia Europeană
- o subvenție în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro
Pentru acest an, se așteaptă ca cu programul IMM Invest și facilitățile pentru investițiile în procesare, sprijinul acordat să fie semnificativ mai mare.
„Sunt îndreptăţiţi să aibă – şi asta am vorbit şi cu Ministerul Transporturilor, s-a vorbit şi la Ministerul Agriculturii – două linii de trafic, una membri ai Uniunii Europene, una membrii non UE. Mai ales că acum am şi reuşit să intrăm în spaţiul Schengen naval şi aerian. În primul rând naval, pentru că este raportul din portul Constanţa. Nu rezolvăm nimic dacă blocăm portul Constanţa. Repet, nici o grână nu se vinde din Ucraina pe teritoriul României. Dacă s-ar fi vândut, am fi ştiut”, a subliniat Marcel Ciolacu.
El consideră că, din punctul său de vedere, este imperativ ca România să evite falimentul firmelor de asigurări.
„Am avut vreo şase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preţ convenit de mine şi de dumneavoastră aici, în studio, un preţ pe care piaţa nu-l poate suporta, pentru că bagă acele companii în faliment şi o luăm de la cap. Trebuie să creăm un climat corect, dar sunt mult prea mari, media este în jur de 9.000 lei, se ajungea în urma incidenţelor pe care le-au avut şi la 18.000 – 19.000 lei. Mie mi se pare mult, mai ales la micii transportatori este foarte greu de suportat”, a apreciat Ciolacu.