Potrivit unor informații transmise de surse politice, votul de la Consiliul JAI s-a concluzionat. Astfel, s-a aflat care este soarta României în privința aderării la spațiul Schengen. Se pare că țara noastră NU va intra în Schengen! Austria a votat împotriva aderării.
UPDATE: România și Bulgaria au ratat aderarea la Schengen
Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei.
„Un alt succes extraordinar. Tocmai am decis la Bruxelles extinderea Spaţiului Schengen prin admiterea Croaţiei”, a declarat Vit Rakusan, ministrul de Interne din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Conform unor oficiali politici de la Bruxelles citaţi de cotidianul Le Figaro, cererile României şi Bulgariei de admitere în Spaţiul Schengen au fost respinse. Reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen, iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.
Știre inițială:
Potrivit unor surse politice citate de Digi24, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
Olanda a ținut să precizeze că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează împotrivă pentru amândouă. Scorul a fost astfel de 25 la 2.
Aşadar, singurul vot care a fost direct împotriva României a fost cel al Austriei, Olanda fiind nemulţumită doar de vecinii noştri de la sud de Dunăre.
Pe de altă parte, potrivit surselor citate, Croația a fost acceptată în Spațiul Schengen.
Austria a împiedicat aderarea României la Schengen
Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, anunţase deja că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Gerhard Karner a făcut acest anunț înainte de a începe reuniunea Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), relatează agenția de presă AFP.
El reafirmase, miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Guvernului de la Viena de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza creşterii migraţiei ilegale din acest an.
Ministrul de Interne din Austria a arătat că veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în Spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată atât de Austria, cât și de Olanda.
Previziunile politice pentru România
Potrivit Politico, Croația va intra în Schengen, România va primi recomandarea de aderare, iar Bulgaria ar primi un plan de integrare. Acesta este un plan care se discută, dar nu are toate voturile.
În această dimineață, Reuters spunea faptul că există o sursă diplomatică, sub protecția anonimatului, potrivit căreia Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă. Reuters spune, de asemenea, că România și Bulgaria vor fi lăsate pe dinafară, cel puțin încă o jumătate de an.
Există însă și un scenariu care nu este pe marile agenții, care spune ca Austria s-ar putea abține în situația României, s-ar putea cere un vot care să fie distinct pentru România, pentru Croația și pentru Bulgaria.
Bulgaria neavând în momentul de față nicio șansă, însă, dacă în cazul în care pentru România s-ar obține un vot separat ar exista șansa ca în felul acesta să putem fi decuplați de Bulgaria și în felul acesta să putem intra în Schengen. Există chiar un precedent în sensul acesta”, a explicat, joi, Mihai Gâdea.
„Este posibil, așadar, să fie o răsturnare o situație, ca Austria să accepte aderarea României dar în etape. Întrebarea este dacă autoritățile române vor accepta această condiționalitate, aceste noi condiții pe care le pune Austria”, a adăugat prezentatorul TV, potrivit Antena 3 CNN.