“Procesul este stabilit de către Consiliu. Consiliul a definit o ierarhie inițială a celor trei candidați, apoi echipa de negociatori care va avea discuții cu Parlamentul să vadă cum putem reconcilia poziția celor două instituții este un grup de trei ambasadori din trei țări, care reprezintă statele ce urmează să dețină Președinția Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet, pentru Mediafax, informează știripesurse.
Potrivit regulamentului Consiliului UE, dacă un candidat are aceeași naționalitate ca unul din statele ce își delegă un reprezentant la negocieri, atunci următorul stat membru ce va deține Președinția Rotativă a UE va trimite un ambasador în locul celui de dinainte. “De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori ai statelor care urmează să dețină Președinția Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croația și Portugalia. Germania urma după Croația, dar pentru că unul dintre candidați este cetățean german, a fost înlocuită de următoarea, și anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele 22 de state membre înaintea începerii procesului de alegere a Procurorului-șef European”, mai spus reprezentantul Biroului de Presă a Consiliului Uniunii Europene.
Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.
Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot. Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.