România nu va prelungi concesiunea pentru Roșia Montană Gold Corporation

Solicitarea societății Roșia Montană Gold Corporation SA a fost respinsă.

Referitor la cererea societății Roșia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, județul Alba, România, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a comunicat că:

„În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent s-a procedat la analizarea documentației depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003″.

În urma evaluării documentațiilor depuse conform art. 20 din Legea minelor nr. 85/2003 de către societatea RMGC și a corespondenței purtate în această perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, deținută de Roșia Montană Gold Corporation.

RMGC a cerut prelungirea concesiunii la începutul lunii mai

Amintim că la începutul lunii mai, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a solicitat prelungirea concesiunii pentru Roșia Montană și licențe de exploatare pentru proiectele din Bucium. În contextul executării silite de către România, Gabriel Resources a obținut finanțare de la acționari.

RMGC, compania responsabilă de proiectul minier aurifer blocat la Roșia Montană, a depus o cerere la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a prelungi cu încă 5 ani licența de concesiune pentru exploatarea perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care expiră pe 20 iunie.

În plus, reprezentanții RMGC au reiterat cererile către ANRM pentru obținerea licențelor de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin și Tarnița din cadrul proiectului Bucium. Aceștia au susținut că au dreptul la acestea încă din 2007.

Gabriel Resources, care controlează RMGC, a transmis că ANRM nu s-a pronunțat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licențe pentru Bucium, deși era obligată legal să o facă. Recent, RMGC a insistat pe lângă ANRM să emită licențele de exploatare pentru cele două proiecte din Bucium, conform solicitărilor. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român și-a menținut constant poziția conform căreia solicitările de licențe pentru proiectele din Bucium sunt încă în curs de aprobare la ANRM, poziție pe care s-a bazat și decizia arbitrală majoritară. Mai multe puteți citi aici.