România nu va trimite soldați în Ucraina! Ministrul Apărării a spus-o clar: Nici NATO nu poate face asta
Ministrul Apărării spune că deși nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, se dorește securizarea flancului estic prin aducerea de mai multe trupe și echipamente.
„Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT.
Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării.
România nu va trimite soldați sau echipamente în Ucraina
Vasile Dîncu a mai spus că, potrivit regulilor NATO, România nu va trimite nici soldați, nici echipamente în Ucraina, subliniind, de asemenea, că nici Alianța Nord-Atlantică nu poate face acest lucru.
„Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta. Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație”, mai spune ministrul.
România va avea ceva de spus într-o posibilă decizie de sancționare a Rusiei
Ministrul Apărării a fost întrebat dacă România ar susține posibile sancțiuni împotriva Rusiei, însă el a răspuns că țara noastră face parte din NATO și că, în acest fel, își asumă obligațiile și proiectele comune.
„România face parte din NATO și își asumă obligațiile și proiectele comune. Dacă se va decide asta, și România va decide, dar pentru asta, procesul e unul colectiv, toate țările sunt consultate și se studiază exact situația concretă. România va avea ceva de spus și acolo”, a declarat ministrul.
De asemenea, el a fost întrebat și despre un posibil val al imigranților din Ucraina și spune că la acest moment nu există date în acest sens.
„Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți la MApN, dar și în colaborare cu alte formațiuni”, a adăugat acesta.
Pe ce se va axa discuția din CSAT
Vasile Dîncu a mai spus că discuția din CSAT ”se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, impactul cu privire la rezilienţa generală a societăţii noastre, impactul asupra opiniei publice”.
”Vom propune un set de măsuri pentru că în această situaţie, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba de lanţul de aprovizionare cu energie, este vorba de sistemul bancar şi alte lucruri”, a spus Dîncu.