România, chiar în condiţiile crizei economice, devine o destinaţie atrăgătoare, după aderarea la Uniunea Europeană, pentru imigranţii din Africa şi Orientul Mijlociu care visau la mirajul Occidentului, relatează cotidianul Le Monde în ediţia electronică.
„În Europa avem cel puţin speranţa de a supravieţui şi asta ne ajunge”, declară un imigrant somalez care a plătit o sumă mare pentru a ajunge în Germania, dar care a ajuns în satul Şomcuţa Mare din România.
„Ni se adresează toţi în germană”, se amuză Vasile Alb, primarul satului, unde ţăranii nu au mai văzut negri. „Nu am văzut niciodată negri, doar la televizor”, recunoaşte un localnic. „La început îmi era teamă de ei. Dar m-am obişnuit, aceşti africani sunt cumsecade, muncesc şi nu creează probleme”.
Potrivit cifrelor oficiale, în România sunt 65.000 de imigranţi – şi cifra este în creştere – de origine africană, indiană, afgană, irakiană, cazaţi în centrul de primire din Şomcuţa Mare.
0,80 de euro pe zi
Statul român le asigură adăpost şi câteva haine, dar banii de buzunar reprezintă 0,80 de euro pe zi, echivalentul unui suc de fructe, dar unii găsesc de lucru la ţărani.
„Sunt mulţumit de munca lor”, declară un crescător de vite. „Sunt tocmai buni pentru că găsim cu greu mână de lucru în prezent. De fapt lucrează mai bine decât românii”, precizează acesta.
De la aderarea ţării la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007, statul se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, trei milioane de români fiind plecaţi la lucru în vest, dar aderarea la UE a făcut ca România să fie mai atractivă pentru imigranţi.
„La început ţăranii mă priveau ciudat. Dar îi înţelg, nu au mai văzut negri. Acum sunt mulţumiţi să mă vadă că vin la lucru. În final îmi este bine aici şi aş putea să mă stabilesc aici pentru totdeauna”, povesteşte tânărul somalez.
SURSA: Mediafax