De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să strângă separat deșeurile textile
De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să strângă separat deșeurile textile, cum ar fi lenjerii de pat, perdele, covoare și haine. O lege europeană cere României să instaleze containere speciale pentru colectarea lor.
Momentan, însă, România nu are centre de reciclare pentru deșeurile textile. Totuși, după ce vor fi instalate containerele speciale, nu se știe ce se va întâmpla cu deșeurile textile pentru că nu există locuri special amenajate pentru reciclarea lor.
La Buzău, totuși, au fost instalat de trei ani containere pentru reciclarea deșeurilor textile, care sunt fie vândute ca haine second-hand, fie folosite în fabricile care fac covoare.
„Să ne gândim doar când spunem textil mă refer și la bumbac și lână, dar și amestecuri cu vâscoză și cu alte alte tipuri de materiale care sunt imposibil de separat și dacă nu pot să le separ nici, nu știu ce să fac cu ele după aceea.
Deci cred că în momentul de față, această obligație de a colecta separat deșeurile textile trebuie completată și cu niște instrumente de a avea ce să faci cu ele după ce le colectezi”, a explicat Raul Pop, directorul de programe Ecoteca pentru cei de la Pro TV.
Ce sunt deșeurile textile?
Deșeurile textile apar atunci când hainele nu mai sunt purtate și devin inutile. Există două tipuri de deșeuri textile:
- deșeuri din producție (numite și deșeuri pre-consum) apar în timpul confecționării hainelor. Ele includ resturi de material, haine cu defecte sau produse care nu s-au vândut;
- deșeuri post-consum sunt hainele și textilele pe care oamenii nu le mai folosesc.
Depozitarea textilelor la groapa de gunoi este foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător. De exemplu, atunci când lâna se descompune, eliberează metan, un gaz care contribuie la încălzirea globală.
Chiar dacă 95% din ele ar putea fi refolosite, în țara noastră se reciclează foarte puțin. Industria continuă să producă haine noi, ceea ce consumă foarte multe resurse naturale, cum ar fi apa și energia.
De exemplu, reciclarea unui kilogram de bumbac ar economisi 20.000 de litri de apă, cantitatea necesară pentru a crește planta de bumbac.