Taxa pe traficul de internet. Henna Virkkunen, comisarul nominalizat pentru Tehnologie și Securitate al UE, dorește ca blocul comunitar să își reducă dependența de tehnologia chineză.
Lupta ar trebui să înceapă cu propria țară, scrie Politico, publicația analizând relațiile Finlandei cu China în domenii sensibile, potrivit site-ului Heise.
Societatea civilă cere noului comisar pentru să reanalizeze taxa pe traficul de internet
Încă de la început, s-a spus că o taxă obligatorie poate dezavantaja operatorii de telecomunicaţii mai mici, cu mai puţine economii de scară şi putere de negociere, în timp ce alte companii de telecomunicaţii cu propriile lor servicii de streaming sau cloud pot discrimina şi promova în mod nedrept aceste servicii.
Organizațiile cer o poziție clară a UE privind introducerea unei taxe de date pentru giganții internetului
Recent, mai multe organizații ale societății civile, printre care Internet Society, Chaos Computer Club (CCC), Electronic Frontier Foundation (EFF), Epicenter.works și European Digital Rights (EDRi) i-au cerut comisarului penntru Tehnologie să adopte o poziție clară împotriva planurilor UE privind introducerea unei taxe de date pentru giganții internetului.
În mandatul trecut, Comisia Europeană și unele țări din UE au încercat să impună Big Tech să împartă costurile extinderii rețelei.
„Pe durata mandatului ultimei Comisii, am asistat la diverse încercări de a introduce taxe obligatorii pentru furnizorii de conținut și aplicații către operatorii de rețea”, denunță organizațiile într-o scrisoare deschisă către Virkkunen.
Această dezbatere a fost purtată sub diferite denumiri, cum ar fi „cota echitabilă”, „taxe de rețea” sau „expeditorul plătește”.
UE ar trebui să sprijine internetul pentru toți
Cea mai recentă inițiativă este legată de solicitarea unui mecanism de soluționare a litigiilor pe piața interconectarii rețelelor, în ciuda rezultatelor negative în urma consultărilor.
Toate aceste proiecte privind o taxă de infrastructură reprezintă, practic, același concept, respins chiar de autoritățile de reglementare din UE, care au susținut că „schimbarea modelului de rețea a internetului se va face în favoarea unuia restrâns, al marilor operatori de telecomunicații”.
Considerăm astfel de propuneri „nu doar inutile, ci și extrem de dăunătoare pentru internetul global și utilizatorii săi”, scriu organizațiile societății civile.
Noua Comisie Europeană oferă Europei posibilitatea de a pune capăt acestor discuții și de a-și „reafirma sprijinul pentru principii importante, precum neutralitatea rețelei”, susțin organizațiile semnatare.
De asemenea, viitoarea Comisie este chemată să reconsidere elementele-cheie ale Legii privind rețelele digitale (DNA).
Toate recomandările relevante trebuie să fie „bazate pe dovezi și pe contribuțiile părților interesate. Este timpul „ca Europa să-și folosească rolul de lider global pentru a promova un internet deschis pentru toți”, se arată în apelul organizațiilor.