România, obligată să plătească 85 de milioane de euro

Tribunalul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), aflat sub egida Băncii Mondiale la Washington, a decis că România trebuie să achite 85 de milioane de euro fostului proprietar al rafinăriei RAFO Onești. Suma include despăgubiri, costuri arbitrale și dobânzi, iar decizia vine în urma unui litigiu ce a vizat încălcarea dreptului la un tratament corect și echitabil pentru o investiție străină, potrivit Ministerului Finanțelor, citat de Profit.ro.

Decizia Tribunalului Arbitral

„Tribunalul arbitral s-a pronunțat și a decis că România a încălcat Tratatul Cartei Energiei, reținând că, prin deciziile ANAF din 21 decembrie 2015 și din 4 ianuarie 2016, de instituire a unui sechestru asupra bunurilor societății RAFO, i s-a refuzat reclamantului dreptul la un tratament corect și echitabil stabilit prin acest tratat și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/1997”, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții Ministerului Finanțelor.

În urma acestei decizii, România a fost obligată la plata:

  • 77,9 milioane de dolari despăgubiri, cu dobândă la rata EURIBOR la 3 luni plus 3,25% anual, începând cu 4 ianuarie 2016;
  • 10,9 milioane de euro, reprezentând 70% din costurile arbitrale ale reclamantului, cu dobânzi similare;
  • 311.707 dolari costuri de arbitraj, tot cu dobândă.

Suma totală a despăgubirilor, împreună cu dobânzile aferente, a fost calculată la aproximativ 85 de milioane de euro.

De la RAFO la litigiu internațional

RAFO Onești, situată în județul Bacău, era a treia cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de procesare anuală de 3,5 milioane de tone petrol. Fondată pentru a prelucra țiței extras din zonele petrolifere ale județului și transportat prin conducte din Constanța, rafinăria a fost cândva un pilon al industriei petroliere din România, alături de Petrobrazi și Petromidia.

În 2009, RAFO a fost cumpărată de compania austriacă Petrochemical Holding GmbH, deținută de Iakov Goldovski, un oligarh rus care anterior controlase gigantul petrochimic Sibur. Goldovski a intrat în conflict cu regimul Putin, fiind arestat și apoi eliberat, după care a părăsit Rusia și a înființat compania sa în Austria.

În 2015, Petrochemical Holding a decis să închidă RAFO și să o vândă la fier vechi. În august 2016, rafinăria a fost cedată către Adres Capital GmbH, condusă de controversatul afacerist basarabean Vitali Cebanu, care a vândut ulterior RAFO unui investitor belgian, Daniel Goldenberg, prin compania Result-4-You BVBA.

Activitatea RAFO a fost oprită definitiv în 2008

Activitatea RAFO a fost oprită definitiv în 2008, iar din 2016 a intrat din nou în insolvență din cauza datoriilor acumulate, inclusiv restanțe salariale către cei 385 de angajați. În 2019, ANAF a cerut falimentul companiei, motivând că planul de reorganizare nu a fost respectat, iar datoriile către creditori au crescut.

În 2020, platforma industrială a fost achiziționată de compania Roserv Oil, redenumită între timp Roserv Green Energy, marcând finalul unei epoci pentru una dintre cele mai mari rafinării ale țării.

Decizia ICSID subliniază eșecurile statului român în gestionarea litigiilor comerciale și în protejarea investițiilor străine conform legislației internaționale.