România se află pe locul şapte în topul mondial al ţărilor care sunt pregătite pentru aplicaţiile viitorului, în timp ce la capitolul vitezei de conexiuni mobile broadband ocupă poziţia 16, din 72 de ţări analizate.
Bucureştiul a fost poziţionat pe treapta a 16-a în funcţie de conexiunea la Internet, relevă un studiul global Cisco Broadband Quality Study 2010, realizat de Universităţile din Oxford şi Oviedo, şi prezentat, miercuri, de Cisco România.
Potrivit cercetării, 14 ţări sunt deja pregătite pentru a pune în practică aplicaţiile viitorului, comparativ cu una singură cât se consemnase în anul 2008. În acest top, România se situează la jumătate, ocupând locul 7, înaintea ţării noastre clasându-se: Coreea de Sud, Japonia, Letonia, Suedia, Bulgaria şi Finlanda. După România sunt: Lituania, Olanda, Hong Kong, Germania, Portugalia, Danemarca şi Islanda.
În ceea ce priveşte marile oraşe, Bucureştiul se află pe locul 16 în lume dintr-un total de 239 oraşe şi zone rurale carea au cea mai bună conexiune la Internet. Capitala României ocupă, totodată, locul 3 în estul Europei, după Riga şi Sofia.
Primele patru locuri ale acestui top sunt ocupate de oraşe din Asia, dar cele mai numeroase sunt cele europene: 30 din cele 38 de oraşe se află în Europa, şapte în Asia, iar America este reprezentată numai de New York care, însă, rămâne mult în spatele Bucureştiului.
România, locul 10 în lume după raportul calitatea conexiunii-accesul la internet
Studiul Cisco arată că, în ceea ce priveşte calitatea conexiunii la Internet, fostele ţări socialiste rămân în urma Europei de vest şi Asiei de sud-est. O mare parte dintre est-europeni nu au acces la Internet.
România se situează relativ bine la acest capitol, ocupând locul 10 în lume după raportul calitatea conexiunii-accesul la internet. În acelaşi timp, Bulgaria, care potrivit topului are o calitate a conexiunii mai bună, ocupă locul 20, întrucât se prezintă foarte prost când vine vorba despre accesul la Internet.
La nivel mondial, cercetarea comandată de Cisco că 53% din totalul ţărilor analizate au depăşit diferenţa de calitate digitală, cu o diferenţă a calităţii conexiunilor mai puţin evidentă între principalele oraşe şi restul teritoriului, o îmbunătăţire de 58% într-un singur an.
Cele mai mari creşteri ale acoperirii internet broadband au avut loc în Emiratele Arabe Unite, Malta, Cipru, Irlanda şi Grecia, în timp ce scorul liderului clasamentului, Coreea de Sud, a cunoscut o majorare de 23 de procente faţă de anul anterior. În urma Coreei de Sud se găsesc Letonia, Emiratele Arabe Unite şi Japonia.
Calitatea conexiunilor broadband mobile s-a îmbunătăţit semnificativ, 10% dintre utilizatori de astfel de conexiuni bucurându-se deja de experienţe similare cu cele oferite de conexiunile fixe.
În topul ţărilor în care calitatea conexiunilor broadband mobile se află la un nivel ridicat conduce Suedia, urmată de Danemarca, SUA şi Spania.
SURSA: Agerpres