România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Grecia, în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri ale cotei standard de TVA între 2000 şi 2010 şi, de asemenea, pe primele trei poziţii în clasamentul celor mai mici preţuri la băuturi alcoolice, tutun, carne şi pâine, potrivit datelor transmise de Andreea Paul Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc. În perioada 2000 - 2010, cota standard de TVA a crescut în România cu 5 puncte procentuale. La p
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Grecia, în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri ale cotei standard de TVA între 2000 şi 2010 şi, de asemenea, pe primele trei poziţii în clasamentul celor mai mici preţuri la băuturi alcoolice, tutun, carne şi pâine, potrivit datelor transmise de Andreea Paul Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc.
În perioada 2000 – 2010, cota standard de TVA a crescut în România cu 5 puncte procentuale. La polul opus în clasament se află Slovacia, cu o scădere cu 4 puncte procentuale în perioada 2000 – 2010 şi Cehia, cu o scădere de două puncte procentuale. Media UE-27 indică o creştere a cotei standard de TVA cu un punct procentual.
Cât priveşte cele mai mici preţuri, România ocupă primul loc la preţurile băuturilor alcoolice, reprezentând 70 la sută din media europeană. Totodată, România ocupă locul 2 în UE-27 la cele mai mici preţuri la carne (58 la sută din media europeană) şi la tutun (47 la sută din media europeană). Acest stat ocupă loc trei în clasament în ceea ce priveşte preţurile la pâine şi cereale (61 la sută din medie).
România, Bulgaria şi Polonia au niveluri ale preţurilor între 30 la sută şi 40 la sută sub media europeană, potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor, România ocupă locul 4 în UE-27 la cele mai mici rate de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, dar tot pe locul 4 la cel mai ridicat nivel al cotei standard de TVA, în 2010. De asemenea, se află pe poziţia a doua în ceea ce priveşte cele mai mari reduceri ale impozitării veniturilor persoanelor fizice în perioada 2000-2010, de la 40 la sută la 16 la sută – după Bulgaria, de la 40 la sută la 10 la sută.
Acest stat se află pe locul 6 în UE-27 la cele mai mici rate de impozitare a profiturilor companiilor în 2010. Impozitarea în Uniunea Europeană rămâne ridicată, fiind cu peste o treime mai mare decât cea din SUA şi Japonia.
SURSA: Agerpres