În cadrul ședinței Consiliului Nord-Atlantic (CNA) de miercuri, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat că România va contribui cu 750.000 de dolari la Fondul Voluntar pentru Consolidarea Capacității de Apărare a Republicii Moldova, în plus față de cei 600.000 de dolari oferiți anul trecut.
După cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), această contribuție se adaugă la cei 830.000 de dolari promiși în prima zi a reuniunii ministeriale NATO, în cadrul Fondului fiduciar pentru pachetul global de asistență NATO-Ucraina.
Suedia a participat, în calitate de invitat, la sesiunea CNA în format aliat, care s-a axat pe pregătirile pentru Summitul de la Vilnius. Discuțiile din cadrul sesiunii s-au axat pe punerea în aplicare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid, sprijinirea Ucrainei, consolidarea colaborării cu alte țări partenere, politica „Porților deschise” a NATO și asigurarea unei distribuții echitabile a responsabilităților între aliați, a adăugat MAE.
Cinci priorități strategice pentru România
În ceea ce privește viitorul Summit de la Vilnius, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a prezentat cinci priorități strategice pe care România le va pune în evidență. Aurescu a subliniat importanța executării rapide și complete a deciziilor Summitului de la Madrid și a menționat că progresul în consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întregul Flanc Estic este crucial pentru a asigura o apărare înaintată unită și coerentă și o prezență aliată, în special în regiunea Mării Negre.
Diplomatul român a solicitat măsuri suplimentare la nivel operațional, cum ar fi cele pentru Grupurile tactice de luptă de pe Flancul Estic, din care România face parte. În punerea în aplicare a deciziilor Summitului de la Madrid, Aurescu a subliniat, printre altele, necesitatea prepoziționării echipamentelor, atribuirea clară a trupelor de întărire, accesul la resurse suficiente, capacități de monitorizare sporite și supraveghere maritimă și aeriană.
Ca una dintre cele cinci priorități strategice ale României la Summitul de la Vilnius, ministrul de externe Bogdan Aurescu a evidențiat implementarea rapidă și integrală a deciziilor Summitului de la Madrid, subliniind necesitatea consolidării posturii de apărare și descurajare pe întreg flancul estic, cu o apărare înaintată coerentă și unitară și o prezență aliată coerentă și unitară pe flancul estic, în special în regiunea Mării Negre. În punerea în aplicare a deciziilor Summitului de la Madrid, a solicitat prepoziționarea echipamentelor, alocarea clară a trupelor de întărire, accesul adecvat la resurse, capacități de monitorizare sporite și supraveghere maritimă și aeriană.
Aurescu a solicitat, de asemenea, dezvoltarea unei abordări aliate comune pentru Marea Neagră, care să reflecte importanța strategică a regiunii pentru securitatea euro-atlantică și să completeze viziunea NATO pentru vecinătatea sudică. Aurescu a identificat Promisiunea de investiții în domeniul apărării (DIP) ca fiind o temă prioritară pentru summitul de la Vilnius, subliniind angajamentul ferm al României de a-și îndeplini toate responsabilitățile pentru consolidarea securității și apărării, inclusiv alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare începând din acest an.
România sprijină un mecanism aprofundat de consultări între NATO și Ucraina
În plus, Aurescu a subliniat importanța menținerii angajamentului politic și practic față de Ucraina și a angajamentului susținut față de Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat după Ucraina la acțiunile ostile și provocările rusești. În acest sens, a reiterat sprijinul României pentru un mecanism aprofundat de consultări politice între NATO și Ucraina și pentru transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, cu competențe sporite față de actuala Comisie, pentru a sprijini reformele necesare în Ucraina, pentru a crește interoperabilitatea cu NATO și pentru a facilita drumul Ucrainei spre aderare.
MAE a transmis că ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța menținerii atenției aliate asupra Georgiei, unde România și Marea Britanie asigură mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO. De asemenea, a arătat că societatea georgiană susține parcursul său european și euroatlantic și trebuie să primească sprijin.
În plus, Aurescu a solicitat ca la Summit-ul de la Vilnius să se acorde atenție strategică relațiilor cu Rusia și China, în conformitate cu Noul Concept Strategic al NATO, adoptat la Madrid. El a condamnat ferm retorica nucleară a Rusiei și a reiterat că Rusia nu poate influența arhitectura de securitate europeană. În plus, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la anunțul privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus.