România oferă un nou ajutor Republicii Moldova. 130.000 de metri cubi de lemn de foc vor fi trimiși în țara vecină
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că autoritățile au aprobat ajutorul ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice.
„Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului.
La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că propunerea a fost agreată cu ocazia vizitei președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în România.
„În urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia vizitei dnei președinte a Republicii Moldova s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi sprijinită. Putem, prin Romsilva, să acordăm acest sprijin”, a spus Tanczos Barna.
FMI a dat undă verde unui ajutor de 27 de milioane de dolari
Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a salutat miercuri, 21 septembrie, progresele realizate de autorităţile de la Chişinău în domeniul guvernanţei fiscale şi anticorupţiei. Astfel, a dat undă verde deblocării unui ajutor de 27 de milioane de dolari.
Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 milioane de dolari.
Amintim că suma face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, în cazul în care îndeplineşte anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI.
De asemenea, ajutorul a venit după ce presiunile asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat în urma războiului din Ucraina, conducând la un val de refugiaţi şi la efecte secundare precum explozia preţului gazelor naturale şi alimentelor.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a subliniat că efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este aşteptată să stagneze pe termen mediu iar inflaţia va rămâne ridicată din cauza creşterii preţurilor la alimente şi energie.
Totodată, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt aşteptate să se majoreze semnificativ în acest an.