"Putem demonstra că agricultura ecologică reprezintă un mare potenţial de dezvoltare economică şi că România poate deveni un mare producător şi exportator de produse şi de alimente ecologice", a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Marian Cioceanu.
Costurile estimate pentru derularea acestui parteneriat se ridică la circa 500.000 de euro. Numai participarea României cu pavilion naţional, în cadrul acestui târg, necesită investiţii de circa 300.000 de euro.
"Intenţionăm să semnăm în acest an parteneriatul pentru Biofach Nuremberg 2013, mai ales că există o cerere mare de produse bio româneşti în marile reţele de magazine din Germania. Vom semna un memorandum în acest sens şi vom începe demersurile pentru susţinerea finanţării împreună cu mediul privat", a declarat Stelian Fuia.
Exportăm, în loc să procesăm
"Piaţa germană şi mondială de produse ecologice este pe un trend pozitiv extrem de solid. Provocarea cu care se va confrunta România vizează capacitatea sa de a profita de cererea mare anticipată de produse ecologice, chiar dacă în acest moment, România este exportator exclusiv de materii prime şi produse cu un grad slab de procesare. Obiectivul urmărit este de a creşte competitivitatea şi capacitatea de a concura pe această piaţă, extrem de profitabilă, cu produse procesate cu un conţinut sporit de valoare adăugată", a spus preşedintele Bio România.
România va fi prezentă la ediţia din acest an a Biofach cu 24 de firme, din care 20 cu stand propriu. Firmele prezente vor expune produse româneşti certificate ecologic precum cereale şi seminţe oleaginoase, fructe de pădure, miere şi produse din miere, uleiuri, făină dietetică şi făină integrală, pâine şi produse de panificaţie, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, lapte şi produse lactate, vinuri, sucuri din fructe etc. Vor fi expuse şi obiecte de artă şi artizanat tradiţionale româneşti, certificate ecologic.
Evenimentul se va desfăşura în Germania, la Nuremberg, în perioada 15-18 februarie 2012, fiind susţinut de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – ‘Bio România’ şi de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Departamentul de Comerţ Exterior.