Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea unui nou parteneriat între România și Banca Mondială. Acesta se va desfășura între 2025 și 2029.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, valoarea estimată a finanțării acordate de Grupul Băncii Mondiale pentru România în următorii trei ani este de 6 miliarde de dolari. Din această sumă, 2,5 miliarde sunt destinate sectorului public, în timp ce 3,5 miliarde vor fi alocate sectorului privat.
Marcel Ciolacu anunță investiții în educație, sănătate și servicii sociale
În cadrul parteneriatului, România urmărește promovarea capitalului uman prin îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și servicii sociale. Premierul a subliniat că prin stimularea capitalului privat și accelerarea tranziției verzi, România va genera noi oportunități de locuri de muncă mai bine plătite.
În plus, fondurile acordate de Banca Mondială vor fi sprijinite de corporații financiare internaționale și garanții oferite de Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor.
„Vrem să generăm noi oportunități pentru locuri de muncă mai bine plătite, prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziției verzi și întărirea rezilienței la șocuri climatice”, a transmis Marcel Ciolacu.
Proiecte pentru sectorul financiar și IMM-uri
Portofoliul actual al Băncii Mondiale în România are o valoare de 2 miliarde de dolari, urmând ca alte 3 miliarde să fie finanțate în următorii trei ani. Aceste fonduri vor fi alocate proiectelor din sectorul financiar, pentru a asigura accesul la finanțare pentru IMM-uri, fermieri, femei și tineri antreprenori.
Totodată, vor fi sprijinite proiectele menite să reducă decalajele de infrastructură și să integreze România în lanțurile de valoare globale.
Premierul Marcel Ciolacu a mai menționat că prin acest parteneriat se urmărește „unirea” României urbane, mai dezvoltate, cu cea rurală, care rămâne mai izolată și săracă, prin proiecte mari de infrastructură.
Potențialul de creștere al României
Conform estimărilor Băncii Mondiale, România are un potențial de creștere de 5% anual în următorul deceniu, însă acest lucru este condiționat de îmbunătățirea productivității și a capitalului uman. În acest context, reformele din domeniile educației, sănătății și serviciilor sociale joacă un rol esențial.
„Trebuie să reușim să îmbunătățim înzestrarea și productivitatea factorilor de producție și, în primul rând, a capitalului uman, prin programe în sfera educației, sănătății și serviciilor sociale”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Împrumut pentru managementul riscului de dezastre
O componentă importantă a parteneriatului o constituie și semnarea unui împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre. Acest fond va fi utilizat pentru prevenirea și reacția rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice, permițând României să acceseze rapid finanțare în situații de urgență.
De asemenea, premierul a menționat că acest nou cadru strategic se adaugă împrumutului de 650 de milioane de dolari aprobat în luna iulie pentru politici de dezvoltare.
„Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă. Guvernul României apreciază întărirea parteneriatului dintre România şi Banca Mondială prin aprobarea noului cadru strategic şi a instrumentului de finanţare pentru situaţii de urgenţă.
Acestea se adaugă împrumutului pentru politici de dezvoltare de 650 de milioane de dolari aprobat în luna iulie”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.