România, pe lista companiilor străine care vor să se extindă

România se află pe lista mai multor companii, inclusiv producători, care vor să se mute în zonă şi, spre deosebire de trecut, are şanse mai mari să câştige în detrimentul ţărilor vecine, spun brokerii companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Producătorii de componente auto au închiriat peste 15% din totalul spaţiilor industriale şi logistice tranzacţionate de investitorii imobiliari în 2016, un an cu o cerere record. Brokerii estimează o majorare a acestei ponderi, iar proprietarii de spaţii industriale poartă bătălii crâncene pentru a-i atrage în proiectele lor.

Recent, în presă au apărut informaţii cum că Mitsubishi ar fi interesată să deschidă o fabrică de motoare în România. Pe lista japonezilor mai este Ungaria şi Slovacia, investiţia vizată fiind în jurul a 200 mil. euro. Zvonuri despre intrarea pe piaţă a aceluiaşi producător auto au mai apărut şi în 2008.

„Cred că fabricile vor fi o forţă motrice importantă în sectorului industrial al pieţei imobiliare în 2017. România este pe lista mai multor companii care vor să se mute în zonă. Ne aşteptăm la un aflux de investitori noi pe piaţă. Privind în viitor, anul 2017 este unul al intrării de noi investitori imobiliari pe piaţa locală. În 2007-2008, piaţa nu era chiar pregătită pentru a primi influxul de capital, acum piaţa s-a maturizat şi este într-un punct favorabil“, a declarat Tim Wilkinson, partener în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Pe lângă investitorii noi mai sunt şi cei care se reactivează pe piaţa locală, după o lungă perioadă de repaus. Spre exemplu, anul trecut, antreprenorul francez Bertrand Catteau, care deţine galeriile comerciale Carrefour Orhideea şi Cora Pantelimon, a cumpărat mallul Electroputere Parc din Craiova. Un alt investitor reactivat este fondul german GLL Real Estate Partners, deţinut în proporţie de 19% de grupul de asigurări Generali, care a cumpărat complexul de birouri Floreasca Park, după aproape zece ani de inactivitate în România.

Bani româneşti

„În plus, capitalul autohton are nevoie de investiţii în imobiliare. Ar fi un semn bun dacă şi alţi investitori români, care au forţă financiară, ar face pasul spre liga investitorilor instituţionali. În acest fel ar spori încrederea în piaţa locală. Chiar şi Ion Ţiriac, dacă ar achiziţiona un activ imobiliar generator de venituri ar fi un lucru nou pentru el (afacerile imobiliare ale lui Ţiriac sunt bazate pe dezvoltare, n.red.)“, spune Mihnea Şerbănescu, directorul general al Cushman & Wakefield Echinox.

În această categorie urmează să intre fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman. Investitorii băcăuani au intrat în ultima fază pentru cumpărarea celor cinci clădiri de birouri care flanchează mallul AFI Cotroceni. Imobilele vor fi vândute de AFI Europe cu 164,5 mil. euro, din care AFI rămâne cu 71 mil. euro bani cash, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Profilul investitorilor interesați de piața imobiliară locală este în plin proces de diversificare, astfel că aproape 70% din valoarea tranzacțiilor încheiate în 2016 a fost susţinută de investitori din afara Europei, din țări precum Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii.