Potrivit datelor publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în primul trimestru din 2023 s-a înregistrat o creștere atât a economiei UE, cât și a celei din zona euro, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Economia UE a crescut cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a crescut cu 1,3%. În special, Spania, Cipru și România au raportat cele mai importante progrese în această perioadă.

Dintre statele membre ale UE cu date disponibile pentru primul trimestru din 2023, o creștere anuală substanțială a fost observată în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), România (2,8%), Irlanda (2,6%) și Portugalia (2,5%). În schimb, Lituania (-3,6%), Ungaria (-1,1%), Republica Cehă (-0,2%) și Germania (-0,1%) au înregistrat scăderi ale performanțelor lor economice.

PIB-ul SUA a crescut în aceeași perioadă cu economia UE

În primul trimestru din 2023, PIB-ul SUA a înregistrat o creștere de 0,3% față de cele trei luni precedente, ceea ce înseamnă o rată anuală de 1,6%.

În mod similar, în aceeași perioadă, economia UE a crescut cu 0,2%, în timp ce zona euro a înregistrat o creștere de 0,1% în comparație cu cele trei luni precedente. În trimestrul precedent, UE observase un declin de 0,1%, iar zona euro nu raportase nicio creștere.

Țările cu cele mai notabile rate de creștere în primul trimestru din acest an

Dintre statele membre ale UE cu date disponibile pentru primul trimestru din 2023, rate de creștere notabile față de cele trei luni anterioare au fost observate în Polonia (3,9%), Portugalia (1,6%) și Finlanda (1,1%). În schimb, Lituania (-3%), Irlanda (-2,7%), Țările de Jos (-0,7%), Austria (-0,3%) și Ungaria (-0,2%) au înregistrat scăderi ale performanțelor economice în aceeași perioadă.

În plus, România a înregistrat o ușoară creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu cele trei luni anterioare. În trimestrul anterior, România a înregistrat o creștere mai mare, de 1%.

BERD a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti

Raportul „Perspective economice regionale”, publicat marți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a actualizat proiecțiile pentru economia românească în 2023 și 2024. Cele mai recente previziuni ale BERD arată că PIB-ul României ar urma să crească cu 2,5% în acest an, o revizuire față de prognoza din februarie, care indica o creștere de 1,7% în 2023. În plus, raportul preconizează o accelerare a creșterii la 3,5% anul viitor, o îmbunătățire față de estimarea anterioară de 3,2% din februarie.