România a fost în 2015 al şaptelea producător de cartofi din UE, deşi are cel mai mare număr de exploataţii agricole din UE care cultivă acest produs, respectiv 714.080 ferme sau 38% din cele 1,874 milioane de ferme din UEcu acest tip de exploatații. Comparativ, Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE cu doar 33.760 de ferme. 

Eurostat a calculat că ferme din UE, cele 1,874 milioane, au alocat în medie 0,8 hectare pentru cultura cartofului. În rândul statelor membre UE cifrele variază între 20,6 hectare alocate pentru cultura cartofului în cazul fermelor din Danemarca şi România unde fermele au alocat în medie 0,2 hectare pentru cultura cartofului. Luând în calcul numărul fermelor şi suprafaţa cultivată cu cartofi rezultă că 18,5% din suprafaţa din UE cultivată cu cartofi a fost compusă din ferme de mai puţin de un hectar. 

În 2015, valoarea producţiei de cartofi din UE la preţurile de bază a fost de 10 miliarde de euro, adică 2,5% din producţia agricolă totală a UE. Aproape jumătate (48,6%) din valoarea producţiei a UE a venit din trei ţări: Franţa (19,9%), Germania (15,5%) şi Olanda (13,3%), urmând Marea Britanie (7,6%) şi România (7,1%). 

Uniunea Europeană este un exportator net de cartofi, în 2015 a exportat 1,4 milioane tone cu o valoare de 540 de milioane de euro (0,03% din valoarea totală a exporturilor UE). În rândul statelor membre, Olanda a fost de departe cel mai mare exportator cu 62,3% din valoarea exporturilor UE şi 61,6% din volumul exporturilor, urmată la mare distanţă de Franţa cu 11,1% din valoarea exporturilor UE şi 11,5 % din volumul exporturilor comunitare. 

AGERPRES