România se află pe locul 19 în UE din punctul de vedere al reprezentării femeilor în consiliile de administraţie, cu un procent de 10,3, într-un clasament dominat de Finlanda, cu 27% reprezentare şi care are pe ultima poziţie Malta, cu doar 3% femei în consiliile de administraţie (CA).
Totuşi, situaţia din România stă cu tot altfel când vine vorba despre femei în poziţii executive în consiliile de administraţie, unde cota înregistrată în ianuarie 2012 este de 30,6%, fiind urmată la distanţă de Letonia, cu 21,4% din posturile de acest tip alocate femeilor.
Media la nivelul UE a femeilor din CA-uri în posturi neexecutive este de 15%, fiind atinsă în Bulgaria de pildă, care însă stă mult mai prost în privinţa femeilor aflate în posturi executive, care sunt doar puţin peste 5%.
România are o cotă foarte bună şi în ceea ce priveşte procentul femeilor care sunt preşedinţi ai CA-urilor, 9%, clasament în care este depăşită doar de Slovacia şi Olanda, cu proporţii de 10%. Un număr de 14 ţări din UE nu au nicio femeie în postul de preşedinte de CA, printre care Belgia, Germania sau Franţa.
În ceea ce priveşte dinamica din ultimii trei ani, în octombrie 2010 existau în România 21,3% femei în CA-urile marilor companii listate, iar procentul a scăzut la 10,4% în octombrie 2011 şi respectiv 10,3% în ianuarie 2012. Practic, în timp ce în alte ţări numărul femeilor din CA-uri a crescut sau s-a diminuat sensibil, în România el a scăzut drastic în perioada octombrie 2010-octombrie 2011.
Sursa: Agerpres