România: Preţurile locuinţelor au urcat cu 6,8% în trimestrul doi din 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
România înregistrează astfel a cincea mare creştere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
Comparativ, preţurile locuinţelor au înregistrat o creştere anuală de 4% în Uniunea Europeană şi de 2,9% în zona euro.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor locuinţelor au fost raportate în Ungaria şi Letonia (ambele cu 10,3%), Austria (9%), Marea Britanie (8,8%), Suedia (8,7%) şi România (6,8%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Cipru (minus 8,9%) şi Italia (minus 1,4%).
Comparativ cu primul trimestru din 2016, preţurile locuinţelor au crescut cu 1,6% în Uniunea Europeană şi cu 1,4% în zona euro, în perioada aprilie – iunie 2016.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri trimestriale ale preţurilor locuinţelor au fost raportate în Letonia (6,6%), Estonia, Lituania şi Portugalia (toate cu 3,1%), Marea Britanie (3%), România, Bulgaria şi Cehia (toate cu 2,8%), scăderi fiind înregistrate doar în Croaţia şi Cipru (ambele cu minus 0,9%), Italia (minus 0,4%) şi Ungaria (minus 0,2%).
AGERPRES
Zona poate aduce variaţii de preţ de zeci de mii de euro pentru locuinţe de acelaşi fel, un aspect important pentru cei care cumpără ca investiţiei.
Pentru o proprietate situată central, prețul mai mare este justificat de siguranța sporită, de apropierea de obiectivele culturale și turistice ale orașului (teatre, muzee, clădiri istorice etc.), de variatele oportunități de divertisment și de petrecere a timpului liber (parcuri, cafenele, restaurante etc.) și, nu în ultimul rând, de accesul la multiple mijloace de transport în comun.
Zona semicentrală, pe de altă parte, oferă avantajul drumului rapid către centru, dar și pe cel al apropierii de magazine, centre comerciale, clinici, spitale etc. Chiar dacă drumul către centru poate fi mai dificil, zonele periferice ale marilor orașe sunt totuși deservite de mijloace de transport în comun, de magazine, clinici și spitale; în zonele mai slab cotate, siguranța poate fi însă o problemă.