România, pe locul doi în absorbția fondurilor europene

Politica de Coeziune

SURSA FOTO: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

România se clasează pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în Politica de Coeziune, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

România, pe locul doi în absorbția fondurilor europene pentru Politica de Coeziune

Politica de Coeziune. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat vineri, 16 februarie 2024, că România a ocupat locul doi în Uniunea Europeană (UE) din perspectiva valorii nominale a absorbției de fonduri europene prin Politica de Coeziune 2014-2020.

În prezent, România a primit peste 23,112 miliarde de euro din sumele solicitate Comisiei Europene (CE) pentru exercițiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%. Momentan, sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene (CE) declarații de cheltuieli în valoare de circa 600 milioane de euro. Pentru martie 2024, se estimează transmiterea de declarații de cheltuieli în valoare de încă 600 milioane de euro.

„România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbției de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020.

La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%. În prezent sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declaratii de cheltuieli de înca circa 600 milioane euro, iar pentru luna martie estimăm transmiterea de declaratii de cheltuieli de inca 600 milioane euro”, a scris el pe Facebook.

Politica de Coeziune 2014-2020

Politica de Coeziune a fost descrisă ca fiind cel mai important instrument de investiții al Uniunii Europene (UE), cu o propunere de 351,8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Are ca scop îndeplinirea obiectivelor strategiei Europa 2020.Furnizarea de informații și comunicarea privind scopurile, oportunitățile de finanțare și rezultatele programelor și proiectelor din cadrul politicii de coeziune reprezintă o sarcină principală a autorităților de gestionare și a beneficiarilor din statele membre din UE.

Informarea potențialilor beneficiari cu privire la oportunitățile de finanțare este crucială pentru gestionarea programelor. Pentru a se asigura că politica de coeziune investește în proiectele cele mai relevante, este necesară informarea unei audiențe cât mai largi de potențiali beneficiari. Acest lucru nu implică doar evidențierea oportunităților de investiții. Ea implică și prezentarea rezultatelor obținute. Autoritățile de gestionare, împreună cu beneficiarii proiectelor, trebuie să demonstreze cetățenilor și mass-mediei rezultatele investițiilor. Contribuabilii din UE au dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii lor.

Un efect secundar pozitiv al politicii de coeziune poate fi consolidarea sprijinului public pentru UE în ansamblul său, prin evidențierea impactului pozitiv al multor proiecte în fiecare dintre cele 274 de regiuni din întregul bloc comunitar.