Economistul Radu Georgescu a comparat poziția țării cu cea a unui client care a trăit pe datorie într-un restaurant și acum este obligat să plătească întreaga notă de plată.
România a acumulat în anul 2024 un deficit bugetar record de 160 de miliarde de lei
România a acumulat în anul 2024 un deficit bugetar record de 160 de miliarde de lei, ceea ce o plasează detașat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește deficitul bugetar. Conform datelor publicate de Eurostat, deficitul României a atins 9,3% din PIB în 2024, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
În plus, Radu Georgescu subliniază că situația este agravată de blocarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) încă din anul 2023. Mai mult, România a reușit să atragă doar 5% din fondurile europene aferente perioadei 2021-2027, ceea ce afectează semnificativ capacitatea țării de a susține cheltuielile bugetare fără a recurge la împrumuturi suplimentare sau la măsuri dure de ajustare fiscală.
„Metaforic vorbind, România a fost că un tip care a mâncat și băut câțiva ani pe datorie la restaurant. Acest tip își făcea selfie-uri din restaurant și spunea ce viață grozavă are. La Vită e Bella ….pe datorie. La Vită a fost Bella până într-o zi. Când cei de la restaurant i-au zis că trebuie să plătească tot ce a mâncat și băut. Mai grav este că șeful restaurantului ( Germania) nu vrea să mai dea mâncare gratuită acestui tip. Fondurile PNRR sunt blocate din anul 2023. Iar pe fonduri europene ( din perioada 2021-2027) am primit doar 5% din bani”, a scris economistul pe Facebook.
Postarea poate fi vizualizată aici.
Pentru anul 2025, România este obligată să reducă deficitul bugetar la 100 de miliarde de lei
Pentru anul 2025, România este obligată să reducă deficitul bugetar la 100 de miliarde de lei, ceea ce presupune o ajustare drastică de 60 de miliarde de lei într-un singur an. Această reducere impusă de partenerii europeni vine într-un context economic dificil, în care lipsa fondurilor externe pune presiune suplimentară asupra bugetului național.
Radu Georgescu avertizează că adoptarea unor măsuri de austeritate este inevitabilă, iar reducerea deficitului fără afectarea gravă a economiei este o provocare extrem de dificilă. Suma de 60 de miliarde de lei necesară pentru ajustare este considerată foarte mare pentru capacitatea economiei românești.
În viziunea economistului, România va intra într-un regim economic foarte strict în următorii ani, iar timpul rămas până la aplicarea acestuia este extrem de scurt. Semnele acestui regim sever sunt deja vizibile: potrivit datelor Ministerului de Finanțe, doar în primele trei luni ale anului 2025, deficitul bugetar a atins 43,66 de miliarde de lei, echivalentul a 2,28% din PIB.
„Deficitul bugetar în anul 2024 a fost de 160 miliarde lei. Suntem detașat pe primul loc la deficitul bugetar dintre țările din UE. Partea și mai complicată este că șeful restaurantului ne-a spus că în 2025 trebuie să avem deficit de 100 miliarde lei. Eu că economist care lucrează de 20 de ani în financiar, habar nu am cum putem să reducem deficitul cu 60 miliarde lei/ an, fără să intrăm în sevraj economic. Suma de 60 miliarde lei este foarte mare pentru economia noastră. Pe scurt, România va trece în următorii ani printr-un regim foarte strict. Eu cred că mai avem vreo câteva săptămâni până trecem toți la regim”, a conchis economistul.