În zona euro comerţul cu amănuntul a crescut 0,4% iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 0,5%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,8% precum şi de creşterea cu 0,6% a vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări. La polul opus, vânzările de combustibili au scăzut cu 0,7%.
În luna februarie 2014 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,8% în zona euro şi un avans de 1,5% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează pe primele locuri în UE cu o creştere de 8,7%, fiind devansată doar de Bulgaria (9,2%) şi Luxemburg (12,8%). Potrivit Eurostat, în UE vânzările de produse non-alimentare au înregistrat o creştere anuală de 2,9% urmată de o creştere de 0,8% a vânzările de combustibili şi o creştere de 0,3% a vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări.
Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în februarie 2014 faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 1,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 8,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%. AGERPRES