România ocupă primul loc în ceea ce privește investițiile pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, în timp ce, la polul opus se află Danemarca.
România, pe primul loc în UE în ceea ce privește investițiile pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor
Eurostat a venit marți, 9 august, cu noi date referitoare la sumele pe care statele membre ale Uniunii Europene l-au alocat pentru servicii de protecție împotriva incendiilor.
Datele relevă că statele membre ale blocului comunitar au alocat aproximativ 32,9 miliarde de euro, în anul 2020, pentru aceste servicii, reprezentând 0,5% din cheltuielile guvernamentale totale.
Ponderea cheltuielilor publice pentru protecția împotriva incendiilor ca raport din totalul cheltuielilor variază între statele membre. În 2020, Danemarca a raportat cea mai mică pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor în totalul cheltuielilor, de 0,1 %, urmată de Islanda, cu 0,2 %, și de Belgia, Malta, Austria, Portugalia și Slovenia, cu 0,3 % din cheltuielile totale ale administrației publice.
În schimb, România a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, cu 0,8 %, urmată de Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Lituania și Luxemburg, cu 0,6 %.
România, printre țările din UE cu cea mai mare pondere de pompieri
Incendiile care fac ravagii în Europa au devastat mii de hectare de teren în Franța, Portugalia, Spania, Italia și Grecia, punând la încercare pompierii din țările afectate.
În 2021, aproximativ 365 de mii de persoane au fost angajate ca pompieri profesioniști în UE, reprezentând 0,2% din totalul locurilor de muncă din UE.
Estonia, Cipru, România și Slovacia (toate aproximativ 0,4% din totalul locurilor de muncă) au înregistrat cea mai mare pondere a pompierilor în forța lor de muncă.
În ceea ce privește vârsta, majoritatea pompierilor sunt relativ tineri, grupele de vârstă 35 – 39 de ani și 40 – 44 de ani având cel mai mare număr de persoane, aproximativ 61 000 fiecare. De asemenea, existau peste 50 000 de pompieri cu vârsta peste 55 de ani.
Datele privind pompierii în 2021 din Ancheta UE privind forța de muncă nu sunt prezentate pentru Austria, Danemarca și Irlanda din cauza fiabilității foarte scăzute și sunt semnalate ca fiind puțin fiabile pentru Croația, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovenia, Slovacia și Finlanda.
Informațiile privind cheltuielile publice generale pentru funcția „servicii de protecție împotriva incendiilor” (în conformitate cu Clasificarea funcțiilor publice – COFOG) se bazează pe conturile naționale/statisticile privind finanțele publice, se mai arată pe site-ul oficial al Eurostat.