Consumul ridicat de alcool, cauză a condițiilor socio-economice predominante în România

Potrivit unui raport al SNSPA, România ocupă primul loc în topul consumului de alcool în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu o medie de 11 litri de alcool consumați anual de fiecare persoană. În plus, raportul indică faptul că aproximativ 58% dintre adulții români se luptă cu probleme de greutate.

„Oriunde te duci este doar alcool, singurul lucru pe care poți să-l faci ca să te distrezi e să bei și dacă ești cu prietenii îți reproșează dacă nu bei”, spune o româncă.

Un alt român atribuie consumul ridicat de alcool și obiceiurile nesănătoase condițiilor socio-economice predominante în țară.

Potrivit experților, lipsa unor politici de prevenire în domeniul sănătății publice este responsabilă.

Oamenii trebuie să fie convinși să adopte comportamente mai sănătoase

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, de la PNL, sugerează că cetățenii trebuie mai degrabă convinși decât descurajați să adopte comportamente mai sănătoase. Ea subliniază că ceea ce consumăm și ne bucurăm zilnic nu este întotdeauna sănătos.

Psihologul Constantin Cornea, la Digi24, explică faptul că peste 80% din populația de peste 14 ani, la o autoevaluare, ar descoperi probabil că sunt cel puțin parțial dependenți de ceva. Această dependență este, de obicei, un mecanism de adaptare pentru a face față depresiei, anxietății, problemelor sociale și familiale. Dependența poate fi un mijloc de a evita problemele dificile ale vieții.

Românii consumă 30 de kilograme de zahăr anual

Statisticile arată că un român consumă în medie 30 de kilograme de zahăr anual, unul dintre motive fiind faptul că oamenii nu citesc etichetele produselor. Dacă ar face-o, ar descoperi că aproape toate alimentele procesate conțin zahăr adăugat.

Consilierul prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, Diana Loreta Păun, subliniază că o alimentație nesănătoasă, lipsită de fructe și legume, cu un conținut ridicat de zahăr și sare, combinată cu fumatul și poluarea aerului, sunt principalii factori care contribuie la creșterea ratei de mortalitate din România.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 50% din decesele din România sunt legate de consumul excesiv de alcool și de alimentația nesănătoasă.