Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană a urcat la 0,3% în luna mai, comparativ cu un nivel zero al inflaţiei în aprilie. Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România şi Malta (ambele cu 1,3%) şi Letonia (1,2%). În schimb, opt state membre UE au înregistrat în luna mai rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Cipru (minus 1,7%), Grecia (minus 1,4%) şi Slovenia (minus 0,8%).
Comparativ cu aprilie 2015, inflaţia a crescut în 23 state membre, printre care se numără şi România (de la 0,6% la 1,3%), a rămas stabilă în trei ţări membre şi a scăzut în două state membre.
Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.AGERPRES