Joi, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat datele care arată că România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește lucrările de construcție.
Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 12,2%, în iulie 2020, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Iulie este a treia lună consecutivă în care, în ritm anual, România este lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii.
Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au înregistrat în iulie un declin anual de 3,8%, în timp ce în UE au înregistrat o scădere de 3,9%.
Ce mai precizează Eurostat
Eurostat precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în iulie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, sunt România (12,2%) şi Finlanda (2,5%). De asemenea, cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Ungaria (minus 21%), Slovacia (minus 15,4%) şi Polonia (minus 11%).
În iulie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în zona euro şi au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană.
Cele mai mari creşteri lunare s-au înregistrat în Slovenia (12,2%), Franţa (5%) şi România (4,3%), cea mai semnificativă scădere fiind în Germania (minus 4,3%), Polonia (minus 3,5%) şi Suedia (minus 1,7%).
România, printre principalii producători de cărbune brun
Germania este principalul producător, fiind responsabilă de aproximativ 45% din producţia totală de lignit a UE în 2018, urmată de Polonia (16%), Cehia (11%), Grecia (10%), Bulgaria (8%) şi România (6%). Împreună, aceste şase ţări sunt responsabile pentru 96% din producţia totală de lignit a UE.
În 2018, 9% din energia brută totală produsă în UE a fost pe bază de lignit, similar cu cantitatea de electricitate produsă din alţi cărbuni bituminoşi, şi mai mult decât dublu faţă de cantitatea din energia solară fotovoltaică.
La nivelul UE, principalii combustibili utilizaţi pentru producţia de electricitate sunt cei proveniţi din energia nucleară şi gazele naturale. Totuşi, în unele state membre ale Uniunii Europene, electricitatea obţinută din lignit reprezenta în 2018 o proporţie importantă, cel mai ridicat procentaj fiind în Cehia (43%), Bulgaria (38%), Grecia (32%) şi Polonia (29%).