Riscul de credit al României a fost accentuat de criza politică. Cotaţia CDS pe 5 ani a crescut cu 5,84% la 264, potrivit datelor CMS Data Vision, România clasându-se pe primul loc la deteriorarea riscului de credit. În prezent, prima de risc pentru România este mai ridicată decât cea asociată Bulgariei (217) sau Ungariei (208). Franţa de exemplu, are un CDS de doar 24,8, iar în cazul Libanului, care ocupă locul zece în topul ţărilor cu cele mai mari cotaţii, cotaţia CDS est
Riscul de credit al României a fost accentuat de criza politică. Cotaţia CDS pe 5 ani a crescut cu 5,84% la 264, potrivit datelor CMS Data Vision, România clasându-se pe primul loc la deteriorarea riscului de credit.
În prezent, prima de risc pentru România este mai ridicată decât cea asociată Bulgariei (217) sau Ungariei (208). Franţa de exemplu, are un CDS de doar 24,8, iar în cazul Libanului, care ocupă locul zece în topul ţărilor cu cele mai mari cotaţii, cotaţia CDS este 269, cu doar 5 puncte de bază mai mare decât cea a României.
CDS-urile măsoară costul asigurării împotriva riscului de neplată al datoriei, fie că este vorba de ţară sau de o companie.
În cazul României, un creditor ar trebui să plătească 2,64% din suma împrumutată pentru a se asigura împotriva riscului de neplată al statului.
Pe lângă rolul de a proteja creditorii, cotaţiile CDS-urilor sunt tot mai folosite pe pieţele internaţionale în modul de calcul al dobânzilor la împrumuturile mari. De exemplu, la împrumutul sindicalizat de un miliard de euro contractat de stat de la bănci în iulie, dobânda a fost stabilită ţinându-se în funcţie de cotaţiile CDS (400 la vremea respectivă).