În România, procentul părinţilor care blochează sau filtrează site-uri web este de numai 9 la sută, faţă de 54 la sută în Marea Britanie, se arată într-un studiu publicat, joi, de Comisia Europeană şi citat de EFE.
În acelaşi timp, aproape jumătate din tinerii din România deţin un profil public pe reţelele sociale, procentul fiind similar şi în ţara vecină Ungaria. Procentul este însă de numai 14 la sută în Spania.
Rezultatele studiului publicat astăzi de Comisia Europeană arată că, în vreme ce majoritatea programelor informatice testate (84 la sută) le permit părinţilor să blocheze accesul la anumite site-uri internet, ele sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte filtrarea aşa-numitului ‘conţinut web 2.0’. Aici se încadrează site-urile reţelelor de socializare şi blogurile.
La rândul lor, minorii spanioli sunt cei care mint cel mai mult, la nivelul Uniunii Europene (27 la sută), în legătură cu vârsta pe care o au, spre a putea avea acces la paginile de internet destinate adulţilor.
Autorii studiului recunosc, însă, că ‘exagerarea’ vârstei pe internet este o ‘practică des întâlnită’ printre tineri, pentru a putea intra pe site-uri restricţionate. De fapt, unul din şase minori europeni minte în legătură cu vârsta pe care o are, însă fenomenul este cel mai des întânit în Spania, Danemarca, Irlanda şi Cipru.
În acelaşi timp, copiii spanioli cred, în proporţie de 92 la sută, că pe internet pot exista conţinuturi care îi pot afecta într-un anumit mod.
Sondajul EUKidsOnline, publicat tot joi, a fost realizat în 25 de ţări şi la el au participat peste 25.000 de copii împreună cu unul dintre părinţi, în perioada aprilie-august 2010. Sondajul face parte din proiectul EUKidsOnline II, finanţat prin programul Safer Internet şi coordonat de London School of Economics and Political Science. Primele constatări au fost publicate în octombrie 2010.
SURSA: Agerpres