România a pierdut aproximativ 25 de milioane de euro anual prin aplicarea unei accize majorate la băuturile spumante realizate pe bază de vin, în acest context Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) solicitând autorităţilor stabilirea unei accize zero pentru vinurile spumante.
'Piaţa s-a dus în cap din anul 2010 şi am ajuns de la circa 27 de milioane de euro acciză încasată pe băuturile intermediare la circa un milion de euro. Prin creşterea accizei, se viza creşterea încasărilor, dar noi am pierdut vreo 25 de milioane de euro anual. Pierdem şi oportunitatea valorificării vinului ca materie primă, dar pierdem şi locuri de muncă. Toate ţările cu tradiţie în cultivarea viţei de vie şi în producerea vinului au acciza zero la băuturi spumante. Pentru băuturile spumante, materia primă este vinul şi se întâmplă să avem supraproducţie, iar acesta trebuie valorificată direct, fie prin vin liniştit sau prin produse pe bază de vin. Spumantul este un vin efervescent, care are ca materie primă vinul. Toate băuturile intermediare, vermut, bitter, florio au ca materie primă vinul', a declarat, joi, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România.
Potrivit reprezentantului PNVV, toate ţările producătoare de vinuri din UE au acciza zero atât la vinuri, cât şi la spumante, respectiv 11 state, între care: Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, excepţie făcând Franţa care are o taxa la vinurile liniştite de 3,72 euro/hectolitru, respectiv 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente. Este vorba de băuturi intermediare pe baza de vin, care conţin minimum 50% vin şi maximum 15 grade alcool (bitter, vermut, florio etc).
'România ocupă locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene. În anul 2004, am convins Guvernul României să stabilească nivelul accizei la valoarea zero numai pentru vinurile liniştite, obţinând promisiunea că în viitor se va elimina acciza şi pentru vinurile spumante. Nivelul actual de accizare pentru vinurile spumante este de 36,26 euro/hectolitru, iar media producţiei este de 30.000 hl/an, ceea ce generează la bugetul de stat o colectare din accize doar de circa 1 milion de euro/an. Apreciem că reducerea nivelul accizei pentru această categorie va încuraja investiţiile, producţia şi consumul moderat, ceea ce va genera încasări superioare la bugetul de stat', a adăugat Gheorghe.
Acesta a precizat că de la momentul creşterii cu 250% a accizei la băuturi intermediare la 1 iulie 2010, până la 175,74 euro/hectolitru, a şasea ca valoare din Europa, producţia s-a prăbuşit cu 97% faţă de nivelul anterior, la fel şi încasările bugetare din accize.
'Statul român pierde astăzi circa 25 milioane de euro/an din cauza evoluţiei ascendente a cotei accizei, la care se adaugă TVA şi alte taxe. Oferta este acoperită în piaţă de ţuică şi distilate cu tărie alcoolica mică obţinute în gospodarii individuale ţărăneşti sau de produse de contrabandă, unele cu risc major de siguranţă alimentară', a mai spus directorul general al PNVV.
SURSA: Agerpres