România pierde o comoară națională. Conform unei dezvăluiri de ultim moment, o mare instituție urmează să-și închidă porțile.

„Se închide Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”, pe motiv că nu este profitabil. O comoară națională, ce va mai fi disponibilă publicului pentru un timp foarte limitat, aproximativ o lună maxim… asta au spus cei care se ocupă acum de acest muzeu. Accesul în curte era limitat datorită personalului restrâns la 6 oameni, care în scurt timp vor fi doar 2”, a fost anunțul postat de linkedin de Iulian Andrei.

Acesta a explicat că situația muzeului este una foarte complicată, cea mai complicată posibil.

„Are mai mulți proprietari – teren, clădire, patrimoniu, o alambicătură de situații greu de descusut, dar căutăm soluții. Ele ar există dacă se va găsi consens din partea celor care dețin active și eu trag nădejde că există șanse”, a spus el.

Acest muzeu tehnic unic în România nu mai reprezintă o prioritate

Iulian Andrei a explicat că muzeul a fost donat Ministerului Energiei – statului român, în ultimă instanță -, iar astăzi se află în administrarea Electrică Serv, filială a Electrică SA

„Din păcate, acest muzeu tehnic unic în România nu mai reprezintă o prioritate, reprezentanții Electrică Serv anunțând că – din cauza greutăților financiare – accesul la acesta va fi limitat.

Acest muzeu l-am vizitat de minim 5 ori în viața mea, ar fi o durere și o pierdere imensă pentru țara noastră că acest muzeu să se închidă!

La ultima mea vizită aici, acum 2 luni, este adevărat că nu avea vizitatori!”, a arătat Iulian Andrei.

El a spus că vrea să pună umărul la salvarea muzeului și pentru ca acest lucru să fie posibil a cerut sprijinul tuturor celor care îi urmăresc contul de LinkedIn.

„Mă ofer personal să mă ocup GRATUIT cu promovarea acestui muzeu! Am distribuit această postare pe 100 grupuri de facebook și în toate rețelele sociale. Distribuiți masiv și hai cu toții să îl vizităm!”, a comentat acesta.

Val de comentarii după anunțul privind închiderea instituției

Postarea sa a strâns imediat o serie de comentarii. „Ar fi una dintre marile fapte „abominabile” care se tot întâmplă. Nu mă mai miră nimic. Trăim într-o țară pustiită și văduvita constant de toate valorile ei istorice. Mă alătur oricărui demers ce se poate iniția urgent pentru a ocroti acest așezământ de cultură”, a scris unul dintre internauți.

Un altul, a promis că va vizita muzeul săptămâna viitoare, deși crede că o astfel de instituție nu ar trebui să se încadreze în categoria obiectivelor analizate din punct de vedere al profitabilității de pe urma vânzării biletelor. „După principiul acesta, multe biblioteci ar trebui închise … Sper ca situația acestui muzeu să se schimbe”, a notat el.

Sursa: mnt-leonida.ro

Istoria primului muzeu tehnic din România

Primul muzeu tehnic din România, a fost fondat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, după modelul Muzeului Transportului din Berlin. Muzeul a funcţionat la început în aceeaşi clădire cu Şcoala de electricieni şi mecanici din strada Primăverii (azi Mendeleev), lângă Piaţa Amzei.

La etaj era şcoala, iar la parter şi subsol era muzeul unde, în zilele de sâmbătă şi duminică, elevii şcolii făceau experienţe şi dădeau explicaţii publicului. După trei ani Primăria a dat o altă destinaţie clădirii, muzeul fiind mutat într-o clădire improprie pe Bd. Magheru.

Cu ocazia organizării „Primei expoziţii de electricitate din România” din 1928, în Parcul Carol I, muzeului i s-a alocat unul dintre multele pavilioane. Acolo, spaţiul fiind generos, s-a pus la dispoziţie un loc unde Leonida a instalat „nu numai muzeul tehnic dar şi Muzeul românesc, aşa că vizitatorii, după ce-şi dădeau seama de bogăţiile naturale ale ţării noastre, treceau în sălile în care li se arăta cum pot să fie folosite prin tehnică aceste bogăţii”. În anul 1935 muzeului tehnic i s-a oferit o nouă clădire, tot în parcul Carol I, mai spaţioasă, construită pe un cadru de beton armat, cu o suprafaţă de cca. 3.000 mp, în care funcţionează şi astăzi.

La 1 mai 1950, printr-o decizie a Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Bucureşti, imobilul din Parcul Libertăţii (noua denumire a Parcului Carol I) unde funcţiona muzeul tehnic „al Prof. D. Leonida” trece în folosinţa Ministerului Energiei Electrice, se arată pe mnt-leonida.ro