"Agricultura românească oferă mai degrabă oportunităţi decât constrângeri. Forţa noastră de muncă este mare parte implicată în agricultură, respectiv 20%, în comparaţie cu 5-6% cât se înregistrează în Franţa, de exemplu. Dacă productivitatea din România ar fi similară cu cea din Franţa, producţia de porumb ar fi fost de aproximativ 20 milioane de tone, iar a culturilor de grâu de aproximativ 15 milioane de tone. România se situează pe locul 5 în Uniunea Europeană după suprafaţa totală arabilă şi este pe cale să piardă 800 de milioane de euro din cauza producţiei slabe din 2012" a explicat Sorin Mititelu, directorul Managementul Segmentelor Retail BCR.

Potrivit analizei BCR, aproape jumătate din pierderea de 800 de milioane de euro putea fi evitată dacă agricultorii români ar fi avut sisteme adecvate de irigaţii. În plus, sursa citată menţionează că ţara noastră ar avea nevoie de încă 5-10 ani pentru a se apropia de nivelurile de productivitate ale Uniunii Europene, pe fondul unor fluxuri moderate de fonduri europene şi investiţii străine directe.

Studiul revelă faptul că numărul de exploatări de teren arabil din România este de opt ori mai mare decât în Franţa, în timp ce suprafaţa de teren aflat în exploatare este de 18 ori mai mic. În plus, primele 50 de exploataţii agricole locale acoperă numai 5% din totalul terenurilor arabile din România.

Datele referitoare la situaţia terenurilor arabile sau aflate în exploataţie, existente în cercetarea BCR "De la subzistenţă la sustenabilitate. Soluţii de finanţare pentru micii producători agricoli din România’ au la bază informaţii provenite de la Institutul Naţional de Statistică (INS), Eurostat, precum şi rapoarte întocmite de BCR Cercetare.
Sursa: Agerpres