De la sfârşitul lui 2009, au ajuns aici aproximativ zece companii spaniole mici şi mijlocii, care sunt active mai ales în industrie, fabricarea de panouri solare, mobilă, elemente pentru hale industriale, maşini, în industria textilă şi în prelucrarea aluminiului, iar unele chiar în agricultură.
Potrivit fondatorului companiei de consultanţă Via Rumania, Jose Miguel Vinals, nişele de pe piaţă sunt industria şi agricultura, iar producţia de grâu şi porumb este cea mai avantajoasă.
În industrie, România este atrăgătoare pentru că aceasta, ca şi Spania, are nevoie de mai multă internaţionalizare, iar ieşirea către est aduce mai mulţi consumatori potenţiali, aşa cum ar fi China sau Brazilia, este de părere Vinals. Iar un avantaj al României este faptul că producţia aici poate să se bazeze şi pe infrastructurile din vest, mai bune decât în rest, şi foarte aproape de reţeaua de comunicare cu Ungaria.
Vinals consideră că în Spania există o imagine greşită a României, „pentru că nu este o ţară din lumea a treia şi are loc pentru mici întreprinzători cu proiecte clare şi serioase”, care cer mână de lucru calificată.
”Marea Britanie este interesată de zona occidentală a ţării, Italia îşi reia prezenţa aici, iar Germania continuă să aibă cea mai bine plasată industrie străină”, precizează el.