Nicolae Ciucă a arătat că săptămâna trecută a finalizat adoptarea programelor operaționale și astfel România poate să acceseze banii din fondul de coeziune PNRR.

„Cele 44 de miliarde de euro, bani foarte importanți pentru îndeplinirea programului de guvernare, coroborat cu celelalte programe pe care le avem în Planul Național de Redresare și Reziliență.  Sunt elemente care reprezintă și vor reprezenta în continuare priorități pe masa de lucru a fiecărui ministru”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a susținut că ieri a participat tot legat de acest domeniu, la Craiova, la preluarea Uzinei Ford de către Compania Ford Otosan din Turcia.

„Practic, dincolo de această preluare discutăm și de o investiție de 490 de milioane de euro în următorii trei ani, cu obiective foarte clare pentru noi, respectiv partea aceasta de investiții ale companiilor private care cer din partea Guvernului o serie întreagă de demersuri care să încurajeze acest tip de investiții. La ce mă refer?

Primul automobil 100% electric produs de Ford din Craiova

Nicolae Ciucă a arătat că în anul 2024, compania Ford din Craiova își propune să producă, s-a angajat să producă primul automobil 100% electric.

„Solicitarea pentru noi este legată de continuarea programelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere și în mod deosebit a dezvoltării rețelei de alimentare a alimentare electrică a acestor autovehicule și în mod deosebit a dezvoltării rețelei de alimentare electrică a acestor autovehicule.

Am discutat angajamentul la nivelul Guvernului, angajament asumat inclusiv prin PNRR, astfel încât până la finalizarea programului să putem să avem 18.000 de stații de încărcare pe întreg teritoriul țării. Sunt chestiuni cât se poate de importante, dincolo de această solicitare sunt elementele care sunt legate de facilitarea transportului pe calea ferată, este vorba atât de facilitarea intrării în țară a echipamentelor și pieselor pentru producerea acestor autovehicule, cât și, desigur, partea de export, având în momentul de față probleme în ceea ce privește timpii de așteptare la intrarea în țară, cât și partea aceasta de timp petrecut pe… și putem să îi spunem timp pierdut din cauza vitezei de deplasare pe calea ferată”, a spus Ciucă.

500 de milioane de euro pentru dezvoltarea cercetării și inovării în domeniul microcipurilor

El a arătat că sunt elemente pe care le-a discutat cu domnul ministru Grindeanu, sunt în proiectele  cuprinse în Masterplanul de dezvoltare atât a infrastructurii feroviare, cât și a celei rutiere.

„Pentru că am discutat despre PNRR, avem astăzi o hotărâre de guvern prin care aprobăm programul pentru cele 500 de milioane de euro, bani alocați pentru dezvoltarea cercetării și inovării în domeniul microcipurilor și, desigur, de realizare a produselor prototip, astfel încât să putem să sprijinim și pe orizontală toate aceste proiecte de dezvoltare și de investiții în industria românească și mai ales în digitalizare, având foarte mare nevoie în angajamentul nostru legat de implementarea digitalizării la nivelul întregii activități guvernamentale și transparentizarea și facilitarea conectivității”, a precizat premierul.